Hlavní obsah

Trojice obžalovaných z údajné vraždy zmizelého podnikatele Říhy zůstane volná

– Praha
Právo, jam

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil zprošťující verdikt nad trojicí mužů obžalovaných z téměř 16 let staré vraždy zmizelého podnikatele Martina Říhy, který byl před lety odsouzen za vytunelování První pražské záložny. Říhovo tělo se nikdy nenašlo. Obžalovaní před odvolacím soudem svoji vinu opětovně odmítli. Podle soudu důkazy jednoznačně neukazují na to, že muži čin spáchali.

Foto: Michael Polák, Právo

Dva z hlavních obžalovaných, vpravo Pavel Malý, vedle něj Vladimír Stratil u soudu (archivní snímek)

Článek

„Je celá řada důkazů, že skutek se skutečně stát mohl, je zde i celkem jasná motivace a způsob provedení. Pro závěr, že se tak skutečně stalo, ale chybí jednoznačné a přesvědčivé důkazy,“ uvedl v odůvodnění předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Existují pochybnosti, zda poškozený ještě nežije na nějakém místě a neužívá si odcizených peněz,“ doplnil.

Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné, žalobkyně může pouze podat do dvou měsíců dovolání k Nejvyššímu soudu. Lněnička tak potvrdil zprošťující rozsudek Krajského soudu v Liberci, který v červenci roku 2018 obžalobu státní zástupkyně odmítl.

Podle obžaloby měla trojice mužů – Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil – krátce po Říhově návratu z vazby v roce 2003 podnikatele unést z jeho bydliště a brutálně mučit, aby z něj dostali informaci, kam ukryl vytunelované stamiliony korun z pražské kampeličky. [celá zpráva]

Nevím o tom od samého začátku vůbec nic
Pavel Malý, obžalovaný

Muži jej nejprve měli bít opaskem s přezkou v pronajatém penzionu, poté jej měli převézt na neznámé místo k dalšímu mučení. Podle dřívějšího vyjádření svědka mu měli vrtat kolena, pálit ho letlampou a nakonec mu vpíchnout do těla neznámou látku. To však Říha údajně nepřežil a jeho únosci pak měli jeho tělo na neznámém místě zakopat.

Státní zástupkyně Jitka Tomsová pro ně u Krajského soudu požadovala třináctileté tresty. Všichni obžalovaní svou vinu dlouhodobě popírají a ani u vrchního soudu to nebylo jinak. „Nevím o tom od samého začátku vůbec nic,“ uvedl Malý. Ostatní řekli, že trestný čin, který jim je kladen za vinu, nespáchali.

Společně s trojicí mužů byl obviněn z loupeže i Josef Pavelka. Ten se měl podle obžaloby vloupat do domu Říhy, kde se měl pokusit najít vytunelované stamiliony. Když se tak nestalo, z domu si měl odnést elektroniku a dokumenty ke kampeličce.

Chybí tělo

Obžaloba stála především na výpovědích takzvaných utajených svědků, kteří mluvili o tom, že od někoho slyšeli, že Říhu měla mučit a zabít právě výše uvedená trojice mužů. Právě na to, že obžaloba byla založena zejména na výpovědích utajených svědků a svědectví z druhé ruky, od počátku poukazovali advokáti obžalovaných. Zdůraznili to i ve středu před odvolacím soudem.

I kvůli tomu Krajský soud v Liberci muže zprostil viny s tím, že nebyl shromážděn dostatek usvědčujících důkazů, navíc se jedná podle tamní soudkyně Evy Drahotové o atypický případ, kdy jsou obžalovaní souzeni za vraždu, ale chybí tělo. „Státní zástupce měl komplikovanou situaci, jelikož je všeobecně známo, že tělo zemřelého Martina Říhy, jak to uvádí obžaloba, se nenašlo. Sama jsem se s takovou kauzou ještě nesetkala, že bychom soudili vraždu bez toho, abychom měli tělo toho zavražděného," řekla loni v odůvodnění Drahotová.

Původně se mělo za to, že zakladatel První pražské záložny Říha, který byl v lednu 2004 pravomocně odsouzen za vytunelování kampeličky k 11 letům vězení, utekl do zahraničí i s 276 miliony korun, jež podvodně vylákal od zhruba tří tisíc členů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám