Hlavní obsah

Třináct let za vraždu družky

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Novinky, Petr Pokorný

Na třináct let poslal ve středu do vězení Krajský soud v Českých Budějovicích jedenačtyřicetiletého Miroslava Kadlece. Ten letos 26. července zavraždil nedaleko vlakového nádraží svoji o čtyři roky starší družku a její tělo pak hodil do řeky Dyje.

Foto: Milan Polóny

LKFH 19. 6. 2016

Článek

Případ, který patřil svým průběhem k těm procesně jednodušším, ukončil předseda senátu Roman Bárta během jednoho dne. Kadlec se k činu v podstatě okamžitě doznal, vypovídal a ochotně odpovídal také na veškeré dotazy.

"To, co se stalo, mě strašně mrzí. Měl jsem ji rád a neměl jsem v úmyslu ji usmrtit. Zároveň bych se chtěl omluvit celé její rodině. Nebyl v tom úmysl," uvedl před soudem Kadlec. Takzvaná účinná lítost však na soud vzhledem k důkazům příliš nezapůsobila stejně jako snaha obžalovaného přesvědčit senát, že smrt matky tří dětí byla "vlastně jen nešťastnou náhodou".

V inkriminovaný den Kadlec ženu opakovaně napadl při hádce cestou od nádraží v Dačicích. Několikrát ji udeřil rukou do obličeje, mrštil s ní na drátěný plot a pak jí uškrtil. Mrtvolu následně hodil do řeky a pak odjel ke své matce, které se svěřil s tím, co se stalo. Zde si jej také nedlouho poté vyzvedli kriminalisté.

"Jednání obžalovaného nelze posuzovat jinak, než jako úmyslné," konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu. Kadlec, který při své závěrečné řeči tvrdil, že přijme jakýkoli trest, se proti verdiktu soudu na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám