Hlavní obsah

Tříletou dívku svázali únosci drátem

Novinky, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Únosci pražského podnikatele a jeho tříleté dcery drželi v chatě v Mlýncích na Tachovsku své oběti v krutých podmínkách. Právu to v pondělí potvrdil zdroj seznámený s vyšetřováním případu. Podle něho to vysvětluje, proč dítě bylo po propuštění z nedobrovolného vězení v tak špatném psychickém stavu.

Foto: HZS OLK

Návštěva olomouckých hasičů

Článek

"Podnikatele věznili únosci s kápí na hlavě, měl svázané ruce i nohy. Jeho tříletou dceru drželi spoutanou drátem," uvedl svědek.

Únosci se převlékli za policisty a automobil s podnikatelem zastavili v noci z 10. na 11. září nedaleko Prahy. I s dcerkou ho pak odvezli na Tachovsko a drželi je oba v chatě rodičů jednoho z únosců.

Oběti měl naproti

Jeden z obyvatel Mlýnců včera Právu řekl, že je přesvědčen, že se se zločinci setkal hned po únosu. Chata, kde je zřejmě pachatelé ukrývali, stojí jen kus od jeho chalupy.

"Napadlo mě to, až když policie pachatele dopadla, jiný dům tu nepřipadá v úvahu," tvrdí muž a vysvětluje, proč. "Já a můj švagr jsme se večer 10. září dívali na zápas české reprezentace s Holandskem. Po zápase jsem šel sklidit nádobí do mycáku. Okénkem v kuchyni jsem najednou uviděl, že v chatě naproti svítí světlo. To mě překvapilo, protože přes den tam nikdo nebyl," vyprávěl. S obavami, aby u sousedů neřádili zloději, se prý vyšel podívat, co se děje.

"U domku stál syn majitelů, takový pořízek s břichem. Tvrdil mi, že právě přijel, protože brzy ráno odjíždí do Německa, že se jen vyspí. Přišlo mi to divné, nikdo sem nikdo nejezdil na noc, jen na víkend," říká svědek s tím, že později už domku nevěnoval pozornost.

"Až když jsem pak viděl zprávy, že se únos stal v noci z 10. na 11. září, vzpomněl jsem si na noční návštěvu a napadlo mě, že unesení mohli být celou dobu naproti mně. Jiný barák nepřipadá v úvahu," trvá na svém vesničan.

Před únosem byl na Tachovsku

Podle informací Práva byl unesený podnikatel finančně dobře zajištěný, působil ve stavebnictví.

Ironií osudu je, že ho únosci ukrývali v Mlýnci u Přimdy.

"Přímo v Přimdě, což je tři kilometry daleko, má příbuzné. Jejich neteř je jeho žena. Poprvé v životě se na ně přijel podívat koncem letošního srpna. Poobědval s rodinou v jejich restauraci. Pak odjel, ale netušil, že se do okresu za pár dní nedobrovolně vrátí, coby rukojmí vyděračů," sdělil zdroj, který si nepřeje být jmenován.

V Mlýnci, kde žije trvale deset lidí a asi osm objektů slouží k rekreaci, jsou lidé událostí překvapeni. Po chvíli přemýšlení ale mnozí říkali, že úkryt byl zvolený dobře. "Moc důkladně si totiž svých sousedů nevšímáme, hledíme si raději svého," vysvětlila jedna starousedlice.

Jeden z podezřelých se přiznal

Obě oběti se dostali na svobodu poté, co otec sehnal a předal únoscům požadované pětimiliónové výkupné. Z něho zatím policie zajistila tři milióny.

Všichni čtyři podezřelí jsou vazebně stíháni za vydírání, zbavení osobní svobody a loupež a hrozí jim až 12 let vězení. Tři z mužů odmítli vypovídat, jeden se podle státního zástupce k trestné činnosti zcela přiznal. Počet obviněných je asi konečný.

Podle státního zástupce by mohlo být vyšetřování zločinu uzavřeno do konce listopadu. "Je to dost jasný případ, vyšetřování by mělo být uzavřeno velmi rychle," míní. Podle něj v kauze nefiguruje mnoho svědků. Policie v podstatě vyslechne jen poškozeného a jeho manželku. Motivem únosu by podle policie mohlo být vyřizování účtů mezi pražskými podnikateli. Poškozený byl dříve obchodním partnerem jednoho z obviněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám