Hlavní obsah

Tři zanedbané šarpeje museli utratit, chovatelka dostala podmínku

Tachov

Dvouměsíční podmínka a pětiletý zákaz chovu zvířat. Takový je zatím nepravomocný rozsudek v případu majitelky chovné stanice psího plemene šarpej ze Svojšína na Tachovsku Evy Durasové. Podle Okresního soudu v Tachově obžalovaná žena hrubě zanedbávala péči o zvířata, což bylo důvodem ke zhoršení zdravotního stavu nejméně tří psů, kteří kvůli tomu museli být utraceni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ještě zvážím odvolání s ohledem na to, že jsem navrhoval vyšší trest,“ řekl v pátek Právu státní zástupce Ondřej Wendler. Podle něj byly pro rozhodnutí soudu stěžejní zprávy veterinářů o zdravotním stavu psů a také znalecký posudek, který špatnou péči o zvířata potvrdil.

Z obžaloby vyplývá, že Durasová měla chovat v nevhodných podmínkách zvířata v průběhu roku 2019, mělo se jednat o devět psů ze spolku „Šarpej v nouzi“.

Jorkšír v tašce nepřežil útok křížence bez náhubku v Plzni, případ řeší policie

Krimi

Většina zvířat byla v zoufalém stavu.„U dvou fen a jednoho psa obžalovaná neřešila jejich zdravotní problémy v podobě řádné veterinární péče, což mělo za následek zhoršení stavu a vedlo k jejich smrti utracením,“ uvedl Wendler.

Durasová se hájila tím, že se dostala do tíživé finanční situace a už se nedokázala o všechny psy postarat. Proto se části vzdala a nabídla je spolku „Šarpej v nouzi“.

„Požádala jsem spolek o pomoc a oni to otočili proti mně,“ prohlásila Durasová, která provozuje chovatelskou stanici už přes třicet let.

„Paní Durasová mi volala, že potřebuje okamžitě udat několik psů, protože k ní mají přijít kontroloři z veterinární správy. Nemohla jsem si je vzít hned ze dne na den. Chvíli trvalo, než jsem pro ně zajistila alespoň dočasnou péči. Byli na tom dost bídně,“ uvedla ředitelka spolku Kristina Wurstová.

Svědkyně Lenka Bocksteflová v úterý před soudem popsala, v jakém stavu jí Durasová přivezla fenku Samantu. „Byla extrémně neklidná a hodně zapáchala. Uši i oči jí hnisaly. Stav její kůže byl příšerný. Na zádech měla zrohovatělou černou kůži bez srsti. Chlupy jí chyběly i na nohou. Na hlavě a čumáčku měla jizvy,“ uvedla svědkyně.

Pes na Chrudimsku zabil ženu. Policie nezjistila, které zvíře útočilo

Krimi

Jak dodala, fenka na sebe zpočátku nenechala ani sáhnout. „Nejedla ani nespala. Jak špatně viděla, tak při pohybu narážela do věcí,“ pokračovala Bockteflová. Během půl roku se jí podařilo Samantu dostat z nejhoršího.

„Musela na operaci očních víček a prodělala intenzivní léčbu kůže,“ uzavřela svědkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám