Hlavní obsah

Tři lékaři se zodpovídají ze smrti svého pacienta

– OSTRAVA
Právo, Novinky, Aleš Honus

Ze smrti pacienta po operaci břišní kýly se od čtvrtka před ostravským okresním soudem zodpovídají tři lékaři, kteří o 47letého Jiřího Platzeka v roce 2002 pečovali. Podle státního zástupce se z nedbalosti dopustili ublížení na zdraví s následkem smrti. Lékaři ale faktickou odpovědnost odmítají.

Foto: Jana Slováková

Dny otevřených dveří na SŠPU Hodonín, Brandlova 32.

Článek

Před soud předstoupil zkušený 57letý chirurg a zástupce primáře chirurgického oddělení Městské nemocnice Ostrava Václav Klimeš spolu s lékaři Jiřím Pitříkem a Janem Glogerem, kteří již pracují v jiných nemocnicích.

Pacient Jiří Platzek přišel do nemocnice na plánovanou operaci břišní kýly 5. června 2002. Operace proběhla bez problémů, v průběhu hospitalizace, 8. června ráno ale začal silně zvracet. "Při zhoršení zdravotního stavu nepátrali po příčině, nezavedli pacientovi žaludeční sondu a neposkytli infuzi, v důsledku čehož nepoznali příčinu a neprovedli reoperaci," tvrdí státní zástupce.

V důsledku toho se podle něj pacientovi zablokovala střeva a následkem pak byla zástava dýchání a úmrtí. Lékaři však tvrdí, že udělali vše, co bylo v jejich silách. "Smrti pacienta jsem nemohl v žádném případě zabránit, i když každé úmrtí se mne samozřejmě jako lékaře dotýká," tvrdí Klimeš. Ostatní lékaři před policisty do protokolu vypovídali podobně, u soudu ale výpověď odmítli. S novináři se nechtěli bavit.

Pozůstalí chtějí dva milióny

Advokáti obžalovaných chirurgů jsou skálopevně přesvědčeni, že se jeho klienti ničeho nedopustili. "Medializaci kauzy v tuto chvíli považuji za nešťastnou. Přijďte na vyhlášení rozsudku, bude všechno úplně jinak," řekli novinářům před soudní síní.

Syn pacitenta Vladimír Platzek je ale přesvědčen o tom, že lékaři péči zanedbali. Spolu se svou matkou, která je invalidní důchodkyně, po nich žádá náhradu škody ve výši dva millióny korun. "Je to sice už dva roky, ale dodnes jsem se se smrtí otce nevyrovnal. Měl strašou chuť do života, já a sestra už jsme odrostli a rodiče měli hodně plánů do budoucna, chtěli si užívat," říká Platzek. Soud po přečtení výpovědi obžalovaných hlavní líčení odročil na 23. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám