Hlavní obsah

Tři dealeři heroinu se podělí o 28 let vězení

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

K celkem 28 letům vězení odsoudil v pátek Krajský soud v Plzni tři drogové dealery, kteří převezli do SRN během prvních tří měsíců roku 2000 osm kilo heroinu.

Foto: Petr Štrympl
Článek

Albánec Dželal Muriči (29) si vykoledoval 11 let, stejně jako o rok starší Václav Vašák. Poslední z odsouzených, Albánec Fadil Aljiu (44), vyvázl se šestiletým trestem.

Podle rozsudku se Aljiu podílel na organizaci převozu čtyř kilogramů heroinu nejprve do Lucemburska a následně do Německa. Drogu přitom předal Vašákovi, který ji v autě dovezl na místo určení a zpět přivezl marky řádově ve výši několika tisíc. Dvěma posledně jmenovaným soud ještě dokázal další tři převozy, kdy se jednalo o dvě, jedno a necelé jedno kilo, podle stejného scénáře. Za převoz dostával Vašák od Muričiho odměnu obvykle ve výši 100 marek. Při posledním převozu v březnu 2000 byl Vašák na přechodu v Lískové na Domažlicku zadržen. Z jeho výpovědí v přípravném řízení pak také soud ve svém rozhodnutí o vině a trestu vycházel. Jak Vašák vypověděl, s Muričim se seznámil ve vazbě v roce 1997. Ten se mu také po dvou letech ozval.

Dva z obžalovaných se poznali ve vazbě

"Požádal mě, abych mu do SRN dojel pro nějaké peníze. Nechal mi také udělat pas. Poprvé jsem měl v Mnichově vyzvednout tisíc marek, za to mi dal 100 marek, což pro mě bylo dost peněz, protože jsem v té době byl na podpoře. Netušil jsem, co se za tím mohlo skrývat. Pak následovaly další cesty. Vždy si předtím na chvíli půjčil moje auto. V Německu jsem vždy na určeném místě nechal auto, případně se mě nějaká osoba zeptala, zda jsem od Džekyho, to byla Muričiho přezdívka," uvedl před soudem Vašák. Že jde o drogy, začal tušit až později.

Rozsudek není pravomocný

"Podle jeho výpovědí se původně mělo jednat až o12 kg heroinu, soudu se ale podařilo na základě dostupných důkazů prokázat jen převoz osmi kil," uvedl v odůvodnění předseda senátu Milan Štejr.

Původně se z převozu drog zpovídalo šest obžalovaných. Senát ale případ jednoho z nich vyloučil k samostatnému projednávání a dva zprostil viny na základě nedostatku důkazů. 

Protože se proti verdiktu na místě odvolal Aljiu i státní zástupkyně, bude mít celá kauza dohru u Vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám