Hlavní obsah

Třetí obviněný v kauze OKD přišel na policii sám

Právo, hon, ada, luk, nig
OSTRAVA

Policie v sobotu odpoledne obvinila ze zneužívání informací v obchodním styku už třetího muže z Ostravsko-karvinských dolů, předsedu dozorčí rady Petra Otavu. Zatímco uhelného magnáta a spolumajitele OKD Viktora Koláčka a bývalého místopředsedu představenstva Jan Przybyla zatkla a obvinila v pátek, Otava na policii přišel sám až dnes.

Foto: Pavel Beran

Bek Ofis

Článek

"Otava se dostavil k policejnímu radovi okolo 16:00 v doprovodu advokáta," řekl ČTK Karel Kalda z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství. "Třetí stíhaný se na policejního radu obrátil po poradě s právním zástupcem, který mu vysvětlil, že pokud se nepřihlásí, tak mu hrozí vazba. Řekl, že až do rozhovoru s právníkem si nebyl vědom, v jakém stádiu trestní řízení je," dodal.

Policie Otavu stejně jako Koláčka a Przybylu po výsleších propustila a pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku je stíhá na svobodě. Przybyla opustil policejní budovu už v pátek večer, Koláček pak v sobotu ráno. Podle informací Práva měli způsobit škodu kolem jedné a půl miliardy korun.

Koláček nemá zájem o veřejné vyjádření, jak Právu sdělila jeho matka v Petřvaldě.

Politici odmítají komentář

Politici oslovení Právem se vesměs k zatčení šéfa OKD odmítli konkrétněji vyjádřit s argumentem, že je to záležitost policie, o které nejsou detailně informováni. "Nepochybuji o tom, že policie má své důvody, které jsou podpořeny důkazy," prohlásil premiér Vladimír Špidla a dodal: "Je-li tomu tak, pak je její konání správné." Premiér poznamenal, že o případu nemá žádné informace, stejně jako o žádném jiném policejním případu.

Podobně se vyjádřil také místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU). "Jakkoli je ta zpráva zajímavá, nejsem schopen ji komentovat, neboť o tom nejsem informován," řekl Mareš.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) rovněž nechtěl zadržení komentovat, nicméně připustil, že pokud by se situace v budoucnu vyvinula v obvinění, mělo by to "velký vliv na rozhodování státu z hlediska prodeje minoritního podílu".

Místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) je přesvědčen, že případná vazba či odsouzení by neměly mít vliv na chod firmy a na její zaměstnance. Nechtěl však předjímat, jak věc dopadne. "Pokud vím, probíhají výslechy a o tom, jestli bude podán návrh na vazbu, rozhodne státní zástupce až po jejich skončení. Proto je nyní předčasné spekulovat o tom, co by bylo, kdyby byli ve vazbě," řekl Gross. Na otázku, zda to může ovlivnit rozhodování státu, jak tvrdí Urban, ministr vnitra pouze připustil, že je to "pro většinu členů vlády nová situace".

Topolánek: jako zatčení Nováka na tenise

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka je otázka, proč přišlo zatčení Koláčka a Przybyla zrovna v době, kdy se má uzavírat privatizace Sokolovské uhelné a rozhoduje se mezi skupinou, do které patří Viktor Koláček a skupinou dnešního generálního ředitele Štěpánka.

"Proč zrovna v tu chvíli, po já nevím jak dlouhém vyšetřování, jsou demonstrativně zatčeni. Trochu mi to připomíná zatčení Libora Nováka na tenisovém zápase. Já to ale nemíním komentovat, já nevím, co za tím je, co provedli, co neprovedli, takže v žádném případě nechci zpochybňovat ten samotný fakt," řekl Topolánek Právu a dodal: "Ale tu časovou souslednost s privatizací Sokolovské uhelné za tím prostě musím vidět a připadá mi to opravdu, že žiji v Absurdistánu."

Místopředseda ODS Petr Nečas poznamenal: "Nemám žádné bližší informace. Mohu jen věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení ví, co činí a že to činí v souladu se zákonem." Ani místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf nechtěl případ komentovat: "Jsem informován, že v minulosti byly asi tři trestní podání proti němu, uvidíme, jaký bude výsledek vyšetřování," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zatkla uhlobarona Koláčka

Policie v pátek zatkla majitele Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka. Spolu s ním byl zatčen i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla....

Výběr článků

Načítám