Hlavní obsah

Trestanci ve věznici v Bělušicích protestovali kvůli fámě

Novinky, jap, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělušice
Aktualizováno

Ve věznici v Bělušicích u Mostu v pátek protestovali vězni kvůli nepodloženým informacím týkajícím se koronaviru, informovala mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Podle nepotvrzených informací Novinek mělo jít o fámu, že jiné věznice pouští nakažené vězně domů.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve věznici v Bělušicích u Mostu protestovali vězni Video: Novinky

 
Článek

„Ve věznici v Bělušicích došlo k protestům části vězněných osob, které vyvolaly nepodložené informace v souvislosti s nemocí covid-19. Situaci se nám podařilo zklidnit bez nutnosti zásahu a v současné době ve věznici panuje klid,“ sdělila Novinkám Kučerová. Dodala, že se věcí začne zabývat policie.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst. Podle informací Novinek mělo ve věznici protestovat na dvě stě vězňů kvůli kolující fámě, že na Moravě jsou pozitivní trestanci pouštěni domů, což se ve skutečnosti neděje. Kučerová tuto informaci nepotvrdila.

Před věznicí se večer nacházely desítky dozorců, ale také civilní vozy vedoucích funkcionářů vězeňské služby. Věznice byla kompletně osvětlená, rozsvícena byla všechna možná světla.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zásah ve věznici v Bělušicích

„V tuto chvíli mohu pouze sdělit, že situace ve věznici je stabilní. Komentování celé věci si vyhradilo Generální ředitelství Vězeňské služby ČR,“ řekl Novinkám ředitel věznice Ondřej Kroupa krátce po půlnoci, kdy již byl ve věznici klid, většina světel zhasla a desítky lidí z řad vězeňské služby prostory věznice opustily.

„Díky našim účinným opatřením je ve věznicích v současné době minimální počet pozitivních vězněných osob, aktuálně jen 19, z celkového počtu okolo 19 tisíc vězňů, což je v porovnávání s ostatními zeměmi velký úspěch,“ upřesnila Kučerová. Konkrétně ve věznici v Bělušicích je pouze jeden vězeň nakažený koronavirem, řekla Novinkám.

Do věznic a detenčních ústavů nesmí od 23. října návštěvy. Vláda je zakázala kvůli šíření nákazy koronaviru a opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 20. listopadu. Návštěvy odsouzených byly zakázány i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno více telefonovat s příbuznými a změnil se také systém doručování balíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám