Hlavní obsah

Trest za napadení chodce pro Dudu platí, s odvoláním hokejista neuspěl

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Hned dvakrát během týdne musí hokejový bouřlivák Radek Duda spolknout hořkost porážky. Po pondělním vyřazení jeho týmu HC Plzeň ze semifinále extraligy prohrál ve čtvrtek další boj. U Krajského soudu v Plzni neuspěl s odvoláním proti lednovému rozsudku karlovarského okresního soudu, který ho za napadení chodce potrestal tříměsíčním trestem vězení s roční zkušební dobou.

Foto: Martin Polák, Právo

Radek Duda na chodbě okresního soudu v Karlových Varech.

Článek

Okresní soud zhodnotil důkazy správně, nedopustil se žádného procesního pochybení,“ uvedl předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

Ve čtvrtek bylo u soudu citováno také z karty řidiče Radka Dudy. Z těchto záznamů vyplývá, že byl v posledních čtyřech letech čtyři krát přistižen při překročení povolené rychlosti.

Jeden z nejlepších útočníků základní části letošního ročníku extraligy před více než jedním rokem projížděl přes přechod pro chodce v Bulharské ulici v Karlových Varech, na kterém nedal právě procházejícímu důchodci přednost. Ten při tom o Dudovo projíždějící černé vozidlo BMW zavadil rukou, což hokejistu rozčililo natolik, že zastavil a šel si to s třiašedesátiletým penzistou Josefem Havlíčkem vyřídit.

„Nadával mu, ty kreténe, ty hajzle. Poté jej napadl opakovanými údery do hlavy,“ popisovala incident karlovarská soudkyně Kateřina Vltavská s tím, že k útoku došlo na veřejném místě a před svědky.

Z auta vystoupil řidič a začal na mě křičet. Ty hajzle, ty kreténe, myslíš, že kvůli tobě budu brzdit.
napadený muž

„Přecházel jsem přes přechod a myslel jsem si, že tam jsem chráněný. Najednou ale přede mnou projelo BMW, levou rukou jsem o něj štrejchl,“ popsal soudu svou verzi Havlíček.

„Z auta vystoupil řidič a začal na mě křičet. Ty hajzle, ty kreténe, myslíš, že kvůli tobě budu brzdit. Pak mi přetáhl svetr přes hlavu a dostal jsem asi deset ran pěstí,“ tvrdil u soudu důchodce.

Staršího člověka napadl z malicherného důvodu. Ani následně neprojevil žádnou lítost.
soudkyně

Duda jeho tvrzení odmítl. Připustil sice, že penzistu štípl do tváře a chytil ho za ruce. „Divoce gestikuloval a mával rukama, měl jsem obavy, aby mě nenapadl,“ vysvětlil hokejista. Dodal, že incident vyprovokoval Havlíček, když mu bouchl do auta.

„Byly minus tři stupně, chumelilo, klouzalo to a byla inverze. Viděl jsem přicházet k přechodu chodce, pokynul mi, ať jedu. Náhle však vkročil do vozovky. Šlápl jsem hned na brzdu. Ve zpětném zrcátku jsem kontroloval, jestli jsem ho nesrazil, a viděl jsem, jak bouchl do auta,“ uvedl před soudem Duda. Důrazně popřel, že by ho uhodil pěstmi. „Kdybych ho bil pěstmi, nevím, jestli by zůstal celý,“ poznamenal.

„Staršího člověka napadl z malicherného důvodu. Ani následně neprojevil žádnou lítost. Mohl to klidně vyřešit s poškozeným smírem, omluvit se a poskytnutím nějaké finanční částky na dobročinné účely. Tím by incident nemusel vůbec dojít k soudu,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám