Hlavní obsah

Travič zřejmě zabil koně amoniakem

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Chovatele koní v okolí Kašperských Hor na Šumavě jímá hrůza z neznámého traviče. V pátek za dosud nejasných okolností uhynula dvě zcela zdravá, dva a půl roku stará hříbata přímo ve výběhu za městem. Na jiné pastvině byl před několika týdny nalezen jedovatý ledek, který tam na několika místech zřejmě někdo nastražil.

Foto: Pavla Tochorová

Odpoledne plné her

Článek

Smrtí to tehdy odnesl pouze pes, který krystalickou látku slízl. Podle veterináře je možné, že někdo právě pomocí amoniaku koně otrávil.

"Koně byli po celou dobu na stejné pastvě a bez sebemenších známek nemoci. Je to přinejmenším hodně zvláštní. Uvidíme, co řekne pitva zvířat a další laboratorní testy," uvedl sušický zvěrolékař Jiří Zelený s tím, že pokud by zvířata amoniak požila, bylo by to pro ně smrtelné.

Stejně podivným způsobem před dvěma lety uhynuli soukromým chovatelům ve městě dva koně. "Tehdy se vůbec nezjistilo, co bylo příčinou smrti. Je to celé obestřeno záhadou," dodal Zelený.

Policie našla ledek i jinde

Do případu se tak vložila policie. "Prošetřujeme to. Zatím je ale brzy na nějaké závěry. Ještě ani nemáme k dispozici pitevní zprávy," uvedl Josef Švec z klatovského ředitelství policie. Ta už zajistila stopy po amoniaku i na jiné pastvině, než kde byli mrtví koně objeveni.

"V jejich výběhu jsme po jedu nenašli ani stopy. Prohledávali jsme to tam centimetr po centimetru. Nezbývá nám nic, než počkat s čím přijdou veterináři," konstatoval jiný zdroj, podle kterého může smrt psa z nalíčeného amoniaku a smrt koní spolu souviset. "Je to jedna z vyšetřovacích verzí," dodal.

Starostce chybí motiv

Starostka Kašperských Hor Alena Balounová  je případem zneklidněná. "Jen jsem to zaslechla. Někdo s tím přišel na úřad. Nemám zatím dostatek informací, abych si o tom mohla udělat vlastní úsudek. Nemohu samozřejmě vyloučit, že v tom má prsty člověk. Do lidí pořádně nevidíte," řekla starostka.  Podle ní  je však majitelka koní nekonfliktní osoba, která nemá s nikým žádné spory. 

"Chybí mi tam motiv. Dovedla bych si představit, že se to stane jiné místní chovatelce, která pouští koně a jiný dobytek mimo své území na cizí  pozemky, kde to zvířata devastují. Stěžují si na ní myslivci i zemědělci, ale není to nic platné. O zvířectvo se téměř vůbec nestará, nechá ho pobíhat volně, jak se mu zachce a přes zimu ho prokazatelně nechává trpět hlady," uvedla  Balounová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám