Hlavní obsah

Tragický požár v Havířově: Matka děti zřejmě zamkla a šla pro občanku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Policie stále zjišťuje příčiny pondělního tragického požáru bytu v Havířově, při kterém zemřeli dva chlapci ve věku zhruba 3 a 5 let. Jejich devítiletou sestru se podařilo zachránit. Právu se podařilo zjistit, že o domácnost se delší dobu zajímal sociální odbor radnice i městská policie. Matka děti údajně zanedbávala, otcové se o ně nestarali vůbec.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohořelý dům v HavířověVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Policie zatím o případu nezveřejnila žádné nové informace. „Od rána jsou na místě vyšetřovatelé, je tam kriminalistický technik i odborník na elektroinstalace. Zatím nevíme, co se stalo,“ řekla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Při požáru v Havířově zemřely dvě malé děti, třetí zachránil kolemjdoucí

Krimi

Upřesnila, že požáru nepředcházel žádný výbuch. Devítileté dítě, které požár přežilo, ani jeho matku se nepodařilo vyslechnout. „Psychický stav matky ani přeživšího dítěte nám to zatím nedovoluje,“ dodala mluvčí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté spolu s vyšetřovateli hasičů v úterý ráno prohlíželi byt, kde došlo k požáru, a zjišťovali přesnou příčinu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sousedé se shodují, že matka děti zejména v poslední době zanedbávala. To potvrdil i zdroj blízký vyšetřování.

„V největších mrazech děti chodily jen nalehko. Sociální odbor to řešil i za přítomnosti asistentů prevence kriminality z havířovské městské policie, ale asi to bylo málo platné,“ řekl zdroj Práva.

Matka šla na úřad

Skutečnost potvrdili i sousedé. „Kromě tří dětí, které byly v době požáru v bytě, má ještě asi čtrnáctiletou dceru. Otců je více,“ řekla sousedka z vedlejšího vchodu.

Podle nepotvrzených informací matka policistům sdělila, že děti v pondělí odpoledne nechala doma samotné, protože si šla na radnici vyřídit občanský průkaz. Děti přitom s největší pravděpodobností v bytě zamkla.

Místo tragédie v HavířověVideo: Aleš Honus, Právo

Hasiči už v pondělí večer potvrdili, že během požáru náhodný kolemjdoucí vykopl dveře od bytu a jedno z dětí zachránil. Nelze tak vyloučit, že následky požáru nemusely být tak tragické, pokud by byly vstupní dveře odemčeny. Dva chlapci bohužel na následky požáru zemřeli, jejich sestra je hospitalizována ve vážném stavu v nemocnici, která ale nechce stav mladé pacientky komentovat s tím, že si to její matka nepřeje.

Oficiální zdroje informace o tom, že šlo o problémovou rodinu, odmítly potvrdit. „Bohužel v této věci musíme dodržovat mlčenlivost, takže vám takové otázky komentovat nebudu,“ řekl ředitel Městské policie Havířov Břetislav Muras. Stejně reagovala státní policie i havířovská radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám