Hlavní obsah

Tradici nelze kriminalizovat, vzkázala policie v případu podříznuté májky na Písecku

Nelze kriminalizovat dlouholetou tradici a nebyla doložena způsobená škoda. S takovými závěry odložila policie na Písecku podřezání májky. Na dotaz Novinek to v pátek uvedla mluvčí policie Kamila Čuřinová Ingrišová. Podobný případ z Klatovska policisté stále vyšetřují jako přestupek.

Foto: Policie ČR

Podřezaná májka na Klatovsku.

Článek

Májka na Písecku byla naříznuta partou mužů 1. května. Než ji však stačili dořezat, vyrušili je místní lidé. Odstranit ji proto museli dobrovolní hasiči a obec škodu vyčíslila na 20 tisíc korun.

Na konci května ovšem vyšetřování skončilo. „Případ byl ukončen s tím, že nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by byl spáchán trestný čin nebo přestupek,“ řekla Novinkám Čuřinová Ingrišová.

Podle ní policisté zjistili, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu obecného ohrožení ani poškození cizí věci, protože nebyla doložena žádná větší škoda. „Původně obec uváděla nějakou vyšší škodu, kterou ale nebyli schopni nijak doložit. Výjezd hasičů trval do jedné hodiny, nebyla tím pádem způsobena škoda ani výjezdem hasičů,“ konstatovala mluvčí.

Na Klatovsku přestupek

Policisté navíc došli k závěru, že podle právního řádu nelze kriminalizovat dlouholetou tradici. „K stavění májky se také nevyžaduje stavební povolení,“ vysvětlila Čuřinová Ingrišová.

Další případ vyšetřovali policisté v Plánici na Klatovsku. Tam byla odlišná situace v tom, že májku se podařilo pachateli podříznout a pádem došlo k poškození dřevěného stolu, dvou lavic a na vjezdové bráně u domu části krytiny a oplechování.

„Policie si ve věci vyžádala odborné vyjádření k výši škody, která nepřekročila pět tisíc korun. Případ byl překvalifikován a policie věc šetří pro podezření ze spáchání přestupku. Pachatel zatím nebyl zjištěn,“ sdělila redakci mluvčí policie Dana Landmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám