Hlavní obsah

Tomek si údajně vyhlédl vedle Aničky další oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Otakar Tomek, kterého policie obvinila z vraždy devítileté Anny Janatkové, měl podle kriminalistů vytipovanou ještě další oběť. Krátce před tím, než ho policisté zatkli kvůli zmizení Aničky, si našel v pražském Suchdole dům, v němž žije podobná dívka. Od zmizení Aničky uplyne ve čtvrtek jeden rok.

Článek

Jednačtyřicetiletý Tomek si podle vyšetřovatelů nafotografoval dům v Suchdole, který byl podobný tomu, v němž žila Anička. Bydlí v něm děvče, které je Aničce podobné a které rovněž chodilo samo do školy.

"Našli jsme ten dům v lokalitě Prahy 6. Stojí opodál od další zástavby," řekl Mladé frontě Dnes šéf vyšetřovatelů Josef Mareš.

Dům si tipoval den před zmizením Aničky

Tomek letos v březnu po svém druhém zadržení při výslechu, jehož část nahrávky má Právo k dispozici, sám přiznal, že jezdíval do Suchdola a tipoval si tam objekty, které by mohl vykrást.

Učinil tak podle svých slov i v úterý 12. října 2010, tedy pouhý den před zmizením a vraždou Aničky.

Vyšetřovatelům při výslechu řekl, že do Suchdola ve zmíněný den zamířil ráno kolem deváté krátce poté, co zjistil, že se ve vytipovaném domě v pražské Troji, který měl v plánu vykrást, svítí a že v něm tedy někdo je.

Proto prý zamířil pěšky do Podbaby a odtud autobusem do Suchdola. Na dotaz policistů, proč do Suchdola jel, Tomek odpověděl: „Zahrádkářská kolonie.“ Přitom zmínil ulici Trojanův mlýn.

Na opakovaný dotaz, co bylo účelem návštěvy Suchdola, Tomek stručně reagoval: „Otipovat si.“ Detektivům poté potvrdil, že si skutečně nějaký konkrétní objekt vytipoval a že to vypadalo z hlediska potenciální krádeže dobře, nicméně ve zmíněné úterý prý nakonec nic neodcizil.

Devítiletá Anička se ztratila před rokem, 13. října. Rodiče její zmizení nahlásili poté, co se nevrátila ze školy v Praze 8 - Troji. Policie našla ostatky zavražděné holčičky v Troji letos v březnu.

Videozáznam výslechu Otakara TomkaVideo: Novinky

Na dívčině batohu policie našla vzorek Tomkovy DNA, policie ho proto zadržela, soud ho ale pro nedostatek důkazů odmítl vzít do vazby. Tam skončil až po nálezu těla. Policie ho obvinila z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Tomek se nakonec v pankrácké věznici pokusil oběsit a na následky zranění zemřel.

Kriminalisté tvrdí, že Tomek čin spáchal, žádný přímý důkaz proti němu ale nebyl. Městské státní zastupitelství v Praze v dubnu uvedlo, že Tomek čin pravděpodobně spáchal, čemuž nasvědčuje řetězec nepřímých důkazů.

Rodina zavražděné dívky minulý týden podala podnět k zahájení kárného řízení proti soudci, který loni v říjnu nevzal Otakara T. do vazby. Podnět byl podán i proti státní zástupkyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám