Hlavní obsah

Tisícům lidí v nouzi slibovali půjčky, nakonec je měli obrat o 33 miliónů

– Hradec Králové

Po téměř pěti letech ukončili hradečtí kriminalisté vyšetřování rozsáhlých podvodů při poskytování půjček lidem v nouzi. Obvinili pět mužů ve věku 25 až 48 let z Pardubicka, Chrudimska a Královéhradecka, kteří podvedli více než 4500 lidí z České republiky. Způsobili jim škodu v celkové výši téměř 33 miliónů korun. Za podvod hrozí mužům až desetileté vězení, policisté předali spis s návrhem na podání obžaloby státnímu zástupci.

Foto: Policie ČR

Spisový materiál čítá téměř 140 000 listů textu.

Článek

Obvinění muži využívali bezvýchodné situace klientů, kteří se ocitli ve finanční nouzi. Jejich společnost slibovala zprostředkování nebankovní půjčky.

„Kriminalisté postupně rozkrývali činnost čtyř firem. Podvodné společnosti, které klientům slibovaly zprostředkování půjčky, totiž postupně zanikaly a byly nahrazovány jinými se stejným předmětem podnikáním,“ řekla mluvčí policie Ivana Ježková.

Foto: Policie ČR

Spisový materiál čítá téměř 140 000 listů textu.

Ve smlouvě uzavřené mezi firmou a klienty byla uvedena i povinnost zřízení inkasního příkazu ve výši 4800 korun jako zprostředkovatelská odměna. Klient se také upsal k sankcím v případě uvedení lživých údajů.

Strhli jim peníze z účtů

„Ty bohužel na většině žádostí skutečně byly uvedeny, protože klienti si byli vědomi, že pokud napíší po pravdě výši svého příjmu, nemají šanci půjčku získat. Bez dalšího souhlasu a vědomí klienta si pak podvodné společnosti stahovaly z již tak nízkých účtů svých klientů finanční prostředky, aniž by jim jakékoli zprostředkování k půjčce zajistili,“ uvedla mluvčí.

Policie začala případ vyšetřovat na podzim 2010 na základě informací od poškozených. Kriminalisté v květnu 2011 obvinili v této věci první tři muže, jeden z nich později zemřel při dopravní nehodě a trestní stíhání proti němu bylo zastaveno.

Foto: Policie ČR

Spisový materiál čítá téměř 140 000 listů textu.

Na konci roku 2012 vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dalších třech mužů, na konci prosince 2013 policie rozšířila obvinění o další skutky. Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.

„Jedná se o případ podvodu, který svým rozsahem a množstvím poškozených nemá v novodobé historii královéhradecké policie obdoby,“ informovala mluvčí. Spisový materiál má téměř 140 000 listů a je uložený ve 242 svazcích. „Zajištěný důkazní materiál je uložený ve 32 igelitových pytlích a jeho sepisování trvalo téměř dva roky,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám