Hlavní obsah

Thajský vězeň Hanykovics neuspěl s odvoláním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pašerák drog Radek Hanykovics v pondělí, stejně jako před časem Emil Novotný, neuspěl u pražského městského soudu s odvoláním proti verdiktu nižší instance. Před dvěma měsíci mu potvrdila vysoký trest uložený v Thajsku. Jeho zbytek si má odpykat ve věznici s druhým nejpřísnějším režimem a ne v mírnějším typu káznice.

Foto: archiv Argo
Článek

Předseda senátu Tomáš Stuchlík jeho odvolání zamítl jako nedůvodné. Podle jeho názoru bylo rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 správné a v souladu se zákonem.

Pětatřicetiletý Hanykovics byl v polovině devadesátých let minulého století v Thajsku přistižen při pašování několika kilogramů heroinu. Místní justice ho poslala na 50 let za mříže. Podobný osud potkal o rok dříve Novotného. Po několika letech diplomatického snažení se mezi Thajskem a Českou republikou podařilo uzavřít smlouvu, která umožnila oběma vězňům návrat do republiky.

Podmínkou však bylo potvrzení vysokých trestů mezitím snížených královskou milostí, což české soudy musely akceptovat. Náš trestní řád jinak takové tresty neumožňuje. Pokud by oba pašeráci byli souzeni u nás, hrozil by jim trest v rozmezí od dvou do 10 let.

Podají ústavní stížnost

Hanykovics se svým právním zástupcem Dušanem Doubkem se dnes snažili přesvědčit soud, aby jednání přerušil a obrátil se na Ústavní soud. Potvrzení thajských trestů je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Městští soudci vázaní česko-thajskou smlouvou však toto nevzali v úvahu, proto obhájce Doubek hodlá podat ústavní stížnost. Zároveň řekl, že se po domluvě s klientem obrátí s žádostí o milost na prezidenta Václava Klause.

Hanykovics si má odpykat ještě 17 let, osmadvacetiletý Novotný dokonce 34 let. O podmínečné propuštění mohou požádat až po uplynutí poloviny trestů. U Hanykovicse to je v roce 2008, u Novotného až v roce 2016.

Anketa

Česká strana se zavázala respektovat thajské tresty. Jedinou šancí pro Novotného a Hanykovicse je prezidentská milost. Měl by ji Václav Klaus udělit?
Ano, oba si prožili peklo a jsou dostatečně potrestáni
23,4 %
Ne, další Čech uvězněný v Thajsku by neměl šanci na návrat
67,9 %
Nevím
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 508 čtenářů.

Reklama

Související články

Soud na pašeráky z Thajska uvalil vazbu

Obvodní soud pro Prahu 6 v úterý krátce před sedmou hodinou večer poslal dva české pašeráky drog osouzené v Thajsku do vazby. Podle rozhodnutí byli večer...

Pašeráci z Thajska byli v karanténě rozděleni

Dva čeští pašeráci heroinu, kteří byli v úterý po letech převezeni z thajského vězení do České republiky, strávili první noc v brněnské vazební věznici. Emil...

Výběr článků

Načítám