Hlavní obsah

Těžkooděnci zadrželi tři aktivisty, kteří nechtěli opustit bývalou polikliniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zadržela a předvedla na služebnu tři aktivisty, kteří i přes výzvy těžkooděnců odmítli opustit bývalou polikliniku na pražském Žižkově. Dalších pět lidí odešlo dobrovolně. Občanská iniciativa Klinika chtěla v objektu v Jeseniově ulici vytvořit komunitní centrum. Budovu vlastní stát, který ji spravuje prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vyklidila polikliniku na Žižkově, kterou obsadili squateřiVideo: Novinky

 
Článek

Aktivisté dům měli vyklidit už minulou středu, úřad ji bude nejspíš převádět na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Policie přijela kolem poledne.

"Policisté zadrželi tři osoby, které jsou podezřelé z přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Majitel si lidi v budově nepřál a nyní si ji zabezpečuje," řekla pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Foto: Petr Janiš, Právo

Aktivisté na pražském Žižkově

Dům, z nějž aktivisté minulý víkend vyklidili dva kontejnery odpadků, by prázdný několik let, obývali ho bezdomovci a narkomani. Iniciativa by polikliniku ráda získala do péče, opravit a provozovat ji chce svépomocí. Komunitní centrum v ní v omezené míře fungovalo od minulé soboty nelegálně.

Foto: Petr Janiš, Právo

"Zjistili jsme, že všechno, co v projektu slibujeme, můžeme realizovat a realizujeme už v těchto provizorních podmínkách," řekl novinářům v pondělí mluvčí iniciativy Arnošt Novák. Na každý večer v budově připravovali přednášky, debaty nebo koncerty. V plánu byla také například lidová jídelna, komunitní zahrada a knihovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám