Hlavní obsah

Teroristický útok na školy je asi nafouknutá bublina

Právo, Tomáš Urban, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrozba anonyma, který vyhrožoval, že v září provede teroristický útok proti některé z pražských škol, podle policie nemusí představovat skutečné nebezpečí konkrétního útoku.

Foto: PhDr. Lukáš Humpl
Článek

"Po pravdě řečeno deník MF Dnes podle našeho názoru celou záležitost značně zveličil. Nechápu, z jakého důvodu věc vůbec zveřejnili," řekla tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

"Dne 6. srpna letošního roku kontaktovala redakce internetového serveru iDNES policii a informovala ji, že do veřejné redakční schránky serveru přišel e-mail, jehož obsahem je hrozba teroristického útoku namířeného zejména proti pražským školám a ke kterému by mělo dojít v měsíci září. E-mail obsahuje pouze hrozbu, není v něm nic požadováno. Případem se ihned začal zabývat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu," dodala Kosinová.

Policisté u škol jsou ostražitější

Policie každoročně na začátku nového školního věnují zvýšenou pozornost nejbližšímu okolí základních škol, kde dohlížejí především na dodržování dopravních předpisů a pomáhají dětem zajišťovat bezpečnou cestu do školy a ze školy. V souvislosti s výhružným oznámením se v rámci běžného výkonu služby zaměřují i na pohyb osob v okolí škol, nejedná se však v žádném případě o jejich hlídání. To, že dopravně-bezpečnostní akce u škol byly jen zástěrkou pro hlídání kvůli hrozbě útoku, je nesmysl, Právu to potvrdil policejní důstojník, který je s případem obeznámen.

"Samozřejmě nemůžeme hrozbu podceňovat, ale na druhou stranu dětem se nechce po prázdninách do školy, tak jsou schopny vymyslet leccos," řekl policista, který považuje za nepochopitelné, že hrozba byla zveřejněna zrovna den po zahájení školního roku a v den, kdy všechna média informují o tom, že v Severní Osetii teroristé zajali čtyři stovky lidí, mezi nimiž bylo 132 školáků, přestože byla známa téměř měsíc. Právo mělo o výhružkách informaci také již delší dobu, ale vzhledem k tomu, že hrozby útoku obvykle motivují další anonymy, tak ji náš deník neuveřejnil.

"Policie byla v poslední době při vyšetřování případů anonymních vyhrožování a odhalování jejich pachatelů velmi úspěšná. Jednání pachatele může být kvalifikováno podle konkrétních okolností zejména jako trestný čin obecné ohrožení, vydírání nebo šíření poplašné zprávy," uvedla Kosinová.

Panika se nekoná

V pražských školách žádná nervozita nepanuje. O výhružce bombovým útokem vůbec nevědí v Základní škole K. V. Raise ve Slezské ulici v Praze 2. "O tom, že někdo vyhrožuje bombou pražským základním školám, vůbec nevím. Je začátek roku a je docela možné, že se nějakému studentovi do školy prostě nechtělo," myslí si ředitelka školy Jitka Hájková. Případné nebezpečí ale nepodceňuje. "Dneska se podobné výhrůžky nemůžou přehlížet. Co si ale pamatuji, tak nám bombou před několika lety vyhrožoval jeden žák kvůli písemce," poznamenala Hájková.

Vedení školy zatím na nebezpečí neupozornila ani policie. "Nikdo nás nekontaktoval. Byli tady pouze městští strážníci, ale ti se přišli zeptat, kdy začínáme a končíme kvůli dohledu u přechodů pro chodce," uvedla ředitelka školy.

O chystaném bombovém atentátu nevěděli nic ani v Základní škole Malostranská v Praze 1. "To slyším poprvé. Policie nás taky nekontaktovala," svěřila se zástupkyně ředitele Petra Košťálová. Poznamenala také, že naposledy škole někdo bombou vyhrožoval před osmi lety. "Jediná bomba, která nám hrozí, je, že nesestavíme rozvrh hodin," odvětila v žertu Košťálová.

Ve čtvrtečním vydání MF Dnes však uvedla ministryně školství, že ředitelé škol jsou o hrozbách informováni. "Zřejmě došlo k nedorozumění. Ředitelé mají informace, jak postupovat v případech, kdy je škola terčem anonymních výhružek, ale o tomto konkrétním případě jsme je neinformovali. Nebyl důvod, policie nás neinstruovala, abychom to provedli," řekla mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám