Hlavní obsah

Tělo novorozence spálila v kotli, soud jí potvrdil 15 let vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud potvrdil 15 let vězení 33leté ženě, která po utajeném domácím porodu svého čerstvě narozeného syna zavraždila a jeho tělíčko spálila v kotli. Žena se trestu bránila dovoláním s tím, že se činu dopustila v rozrušení po porodu. Její námitky ale soudci smetli se stolu a trest jí potvrdil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena v dovolání tvrdila, že čin spáchala v rozrušení způsobeném porodem, což je stav, který oslabuje vůli matky a její odolnost vůči vnitřním a vnějším podnětům a brzdí plné rozvinutí mateřského pudu. Dále tvrdila, že byla pod negativním vlivem okolí, rodina prý jejímu těhotenství nepřála, rozešla se s přítelem a biologický otec prý tvrdil, že dítě není jeho.

Znalci ale jednoznačně vyloučili, že by žena jednala pod vlivem rozrušení, naopak se po porodu chovala racionálně, kontrolovaně a promyšleně.

”Dítě přenesla do kotelny, kde musela složitě roztopit kotel, dítě do něj strčit a několik hodin v kotli intenzivně topit. Znaleckým posudkem pak bylo zjištěno, že obviněná alespoň v hrubých rysech vraždu novorozence předem plánovala, načež tyto plány pod vlivem situačních okolností během porodu realizovala,“ upozornil soudce František Hrabec.

Neopatřila si oblečení ani jméno

Senát, který dovolání odmítl, také upozornil na to, že žena těhotenství tajila, dokonce své matce tvrdila, že není těhotná, ale má jen problémy s ledvinami. Na dítě se netěšila, nezjišťovala si, kterak se o novorozence starat, či jak dítě pojmenovat. „I přes naléhání okolí, zejména kolegyní ze zaměstnání, si neopatřila dětské oblečení, postýlku ani jinou výbavu, nezajímala se o možnost dát dítě k adopci či do babyboxu,“ dodali soudci.

K hrůznému činu došlo v noci na 3. října 2013 v jednom z rodinných domů v obci na Benešovsku. Žena porodila ve 37. týdnu donošeného chlapce. Poté, co sama přerušila pupeční šňůru, novorozence nezjištěným způsobem zabila. Tělo odnesla do sklepa a v kotli na tuhá paliva ho spálila.

Policisty na její stopu přivedl gynekolog, ke kterému žena přišla na kontrolu. Vyšetřovatelé pak na místě našli krevní stopy a malý zbytek ohořelých kostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám