Hlavní obsah

Tabuli se zakázaným prostorem vyvěsili až po nehodě, uvedl obžalovaný traťový komisař

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště
Aktualizováno

O vině dvaadvacetiletého traťového komisaře Petra Pláška, v jehož těsné blízkosti zahynuly po osudném střetu se závodním automobilem čtyři dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let, rozhoduje od úterý senát Okresního soudu v Uherském Hradišti.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud s komisařem rallye v LopeníkuVideo: Právo

 
Článek

Zmocněnci poškozených požadují také náhradu nemajetkové újmy podle nového zákona o odškodnění obětí trestných činů. Částka se pohybuje kolem dvaceti miliónů korun.

„Necítím se vinen ze skutku, pro který jsem nyní obžalován. Byla to tragická nehoda. Strašná tragédie. Přišel jsem o přítelkyni a známé. Dosud jsem se s tím nevyrovnal. Nemohu o tom mluvit. S rodinami dívek jsem v kontaktu. Chtěl bych požádat, aby soud přečetl mou výpověď z přípravného řízení,“ uvedl obžalovaný Plášek.

Poté, co jsem řekla „Ahoj, já odcházím“, ucítila jsem náraz do zad. Měla jsem strašné bolesti.
sražená žena

Předseda senátu tak četl jeho výpověď ze srpna 2013. „Při školení traťových komisařů, kde nás bylo asi třicet, byl chaos a hluk. Nebylo ničemu rozumět. Nikdo nám neřekl, za co poneseme odpovědnost. Nevěděl jsem, co podepisuji. Na místě, které jsem hlídal, jsem ani nevěděl, že stojím v nebezpečné zóně. Tabuli se zakázaným prostorem tam pořadatelé vyvěsili až po nehodě, než přijela policie. To může potvrdit i další svědek,“ uvedl v přípravném řízení Plášek.

Vypovídal i řidič 

U soudu vypovídala i třiapadesátiletá žena, která při tragédii utrpěla velmi vážná zranění. „Šla jsem do zahrady za slepicemi a pak krátce pozdravit Petra Pláška, který stál u silnice se skupinkou dalších osob. Byla jsem tam asi minutu, pak mi řekl, abych šla za jeho maminkou na kafe. Poté, co jsem řekla ,Ahoj, já odcházím‘, ucítila jsem náraz do zad. Měla jsem strašné bolesti, volala jsem, ať mi někdo pomůže. Netušila jsem v tu chvíli, že je někdo mrtvý,“ poznamenala svědkyně Anna Kročilová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Plášek u Okresního soudu v Uherském Hradišti.

Neudělal jsem žádnou chybu. Vozidlo nemělo před závodem žádné znaky nestandardního chování. Bez jakékoliv příčiny změnilo směr.
řidič auta

Jednou z těch, kteří se snažili obětem co nejdříve pomoci, byla i dcera Anny Kročilové Andrea Bartko: „Přiběhla jsem z domu k mrtvým lidem. Vyhodnotila jsem, že jim už nemohu pomoci. Křičela jsem, jestli někdo zavolal záchranku. Zpovzdálí jsem slyšela hysterický křik. Viděla jsem, že tam na trávě leží dvě osoby. U jedné už klečel jeden člověk. Byla tam zraněna i má matka. Zpovzdálí se plazil i Petr Plášek,“ poznamenala svědkyně.

Řidič v roce 2012 nezávodil

Během dopoledne se k soudu dostavil i řidič závodního vozu Michael Bartončík. „Závodně jezdím už od roku 2001. V médiích se objevila i informace, že jsem nezkušený jezdec, ale není to tak,“ sdělil Bartončík.

Na otázku obhájce, kolik v roce 2012 absolvoval ostrých závodů, Michael Bartončík odpověděl: „Žádný.“

U soudu řidič poukazoval na silný nárazový vítr, který mohl vychýlit vůz až o půl metru. „Subjektivně, ale není to proto, že bych se chtěl vyvinit, mohu říct, že jsem neudělal žádnou chybu. Vozidlo nemělo před závodem žádné znaky nestandardního chování. Bez jakékoliv příčiny změnilo směr. Před závodem a v prvních úsecích rychlostní zkoušky jsem nezjistil žádnou technickou chybu. Vozidlo fungovalo naprosto perfektně. Ta situace mě stále traumatizuje. Do konce života. Kdybych mohl vrátit čas a co se stalo… Je mi to neskutečně líto,“ dodal Bartončík.

O havárii vypovídal i spolujezdec a bratr řidiče Josef Bartončík. „Když se po nehodě silný vůz zastavil, zeptal jsem se bratra: 'Je všechno v pořádku? OK?' 'Jo, OK. Ale asi jsme srazili diváky nebo i traťového komisaře,' odpověděl mi bratr,“ přiblížil u soudu spolujezdec, advokát Josef Bartončík.

„Každý den o tom přemýšlím, ale příčinu nedokážu určit. Auto se zachovalo zcela nečitelně. Ten moment si stále přehrávám před očima.“

Hrozí mu až šest let

Tragédie z listopadu 2012 dodnes vhání slzy do očí nejen rodinám zemřelých dívek. Závodní vůz najel do pěti osob ve velké rychlosti v Lopeníku na Uherskobrodsku poté, co vyjel za horizontem mimo trať. Dívky se v tu chvíli nacházely v nebezpečném prostoru, odkud je měl traťový komisař vykázat.

„Divačky Autogames rally show Uherský Brod komisař neposlal podle národních sportovních řádů včas do bezpečné zóny,“ uvedla již dříve policejní mluvčí Jana Macalíková. Následky byly hrůzné. V Lopeníku vyhasly čtyři mladé životy. Dvaapadesátiletá žena utrpěla velmi vážné zranění.

Videozáběry rallye v Lopeníku. Archivní video

Hlavní líčení s traťovým komisařem by mělo trvat tři dny. Během té doby vyslechne senát kolem 35 svědků, včetně starší ženy, která byla přímým svědkem události.

„Nemohu předjímat, zda během tří dnů padne rozsudek. Záleží i na tom, zda se objeví nějaké další důkazní návrhy vznesené jednou nebo druhou ze stran,“ sdělil Právu předseda senátu Jiří Přibyl. Hned v první den soud vyslechne obžalobu, výpověď traťového komisaře a dalších osmi svědků. Mladík se bude zpovídat z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví. Hrozí mu až šestiletý nepodmíněný trest.

Do síně se vejde třicet diváků

O hlavní líčení je mimořádný zájem ze strany veřejnosti, a především rodin zemřelých dívek. Prostory v soudní síni jsou však omezené. „Jednací síň má kapacitu třicet míst. Ta budou zaplněna z velké části poškozenými. Několik míst mají rezervována i média. Mohu ale říci, že na všechna místa budou místenky. Aby se k hlavnímu líčení dostali všichni, kdo tam mají být,“ prozradil soudce.

Foto: Policie ČR

Závodní auto, které narazilo do dívek

Soud se koná po patnácti měsících od tragické nehody a půl roku po obvinění mladého traťového komisaře.

Nehoda podle vyšetřovatelů sice vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní i poryv bočního větru, jehož nárazy dosahovaly rychlosti až 61 km/h, ale způsob jízdy jezdce se nijak zásadně neodlišoval od ostatních soutěžících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám