Hlavní obsah

Syn dohnal kvůli důchodu svoji 101letou matku k smrti

Novinky, mik
Praha

Bez jídla, pití i léků nechal 70letý syn svoji 101letou matku sedět dva dny v křesle společného bytu v pražské Jungmannově ulici. Policie později zjistila, že stařenka trpěla mnohem delší dobu. Nakonec se dostala do nemocnice, tam ale po třech týdnech zemřela, uvedl v pondělí mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Syn ji nejprve nechal bez potřebné péče ležet v posteli. Tam utrpěla značné proleženiny, což mělo za následek markantní zhoršení jejího zdravotního stavu. To se projevilo tak, že seniorka přestala úplně komunikovat a přijímat potravu, kdy navíc vykazovala velice silné bolesti při jakékoliv manipulaci s ní,“ řekl Hulan.

Dva dny pak ženu nechal sedět ve dne i v noci v křesle. Nedával jí najíst ani napít, zanedbával i její základní hygienické potřeby.

Doma svou matku podle policistů nechával tak dlouho, protože čekal na doručení jejího důchodu.

„Jelikož ten byl v danou chvíli jediným rodinným příjmem, nechtěl syn riskovat, že by mu ho doručovatelka bez přítomnosti matky nevydala,” sdělil Hulan.

Přivolaný lékař zjistil, že stařenka byla kvůli svému vysokému věku, špatnému zdravotnímu stavu a nepatřičnému zacházení ve stavu, kdy ji zdravotníci museli okamžitě odvézt do nemocnice. I přes péči lékařů tam ale o tři týdny později zemřela.

Znalecké posudky ukázaly, že se syn svým chováním a nehumánním zacházením podílel na smrti matky. Muž je obviněný z trestných činů neposkytnutí pomoci a ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám