Hlavní obsah

Svědek: v cizinecké policii je mafie

Právo, Patrik Biskup, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Promluvit o mafiánských praktikách na české cizinecké policii se rozhodl svědek, který se přihlásil Právu. "Jde mi o život," řekl doslova muž z Vietnamu. Pod slibem naprostého utajení svého jména pak popsal čachry, které na karlovarském referátu cizinecké policie uplatňují někteří zdejší strážci zákona.

Foto: archiv KNTB
Článek

Policejní aféra dostala jeho unikátními informacemi nový rozměr. Dosavadním vyvrcholením této kauzy bylo uvalení vazby na inspektora cizinecké policie v Karlových Varech Radka Kocába (32) pro podezření, že v rozporu s předpisy legalizoval pobyty cizinců v Česku a u kterého při domovní prohlídce našli vyšetřovatelé přes čtyři milióny korun v hotovosti a doklady, že zhruba stejnou částku investoval do nemovitostí.

Vietnamec, který se s redaktory Práva sešel na utajené schůzce, jmenoval především další lidi z karlovarského pracoviště cizinecké policie, kteří podle něho vytvořili svoje vlastní pravidla, čachrovali s doklady cizinců, jejich formuláři a brali úplatky.

Svědek redakci poprvé kontaktoval e-mailem po zveřejnění článku o zatčení Kocába. Napsal, že má k dispozici další informace a že je ochoten je našemu deníku sdělit. Za další dva dny se ozval telefonem a navrhl schůzku. Přitom se netajil tím, že má velký strach. Zřejmě také proto půlhodiny před sjednanou schůzkou změnil její místo a čas.

Nakonec k setkání došlo v autě, několik kilometrů od Karlových Varů. Z jeho chování a výrazu v obličeji byla patrná velká nervozita. Důkladně zkoumal novinářské průkazy a neustále se pohledem z auta přesvědčoval, zda ho někdo nesleduje. Svoji obezřetnost vysvětloval tím, že musí být opatrný. S ubezpečením, že jeho identitu neprozradíme, se rozpovídal.

Prostředníci v klíčové roli

"Jsou tam čtyři policisté, kteří jsou napojení na několik prostředníků. Ti jim nosí k vyřízení žádosti od jednotlivých cizinců. Policisté vždy dají vědět, v jakou hodinu sedí u přepážky a nabírají žádosti o prodloužení pobytu nebo vystavení dlouhodobého či trvalého pobytu. Ve sjednaný čas tam přijde prostředník a přinese například padesát žádostí s podepsanou plnou mocí od jednotlivých žadatelů.

Ti ale musí prostředníkovi předem zaplatit. Za prodloužení pobytu 15 tisíc korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek. Dvě třetiny z toho si bere provizi prostředník a zbytek jde do kapsy policistovi," vysvětluje svědek, který roli prostředníka dobře zná ze své vlastní zkušenosti. Obejít prostředníka pro žadatele znamená sbalit se a rovnou odjet do rodné vlasti.

"Pokud se někdo z cizinců rozhodne přijít s žádostí k některému z těchto čtyř policistů na vlastní pěst, nemá šanci. Policisté ho chytí na detailech. Například, že má špatný rozměr fotky, nebo že na adrese, kterou uvádí jako pobytovou, se nezdržuje, protože den předtím ho tam při kontrole nenašli. Navodí prostě takovou atmosféru, že žádosti se vyřizují jinou cestou. Cizinci pak nezbývá než kontaktovat prostředníka a za vyřízení žádosti tvrdě zaplatit," vysvětluje muž.

Žádosti i z Německa

Vietnamec, který se rozhodl promluvit, označil Karlovy Vary za "obchodní centrum", kam směřovaly žádosti Vietnamců nejen z celé republiky, ale v některých případech i z Německa, kteří se tak chystali na pobyt u nás.

"Policisté za přepážkou už podle kvality fotografického papíru na přiloženém snímku poznali, že fotografie byla zhotovena v Německu. V tu chvíli pak za legalizaci pobytu v ČR požadovali mnohem větší částku," popsal v praxi zdroj. Podle něho byla za vyřízení jedné takové žádosti stanovena taxa 1200 eur.

Už Inspekce ministra vnitra na místě zjistila, že podezřelí policisté vyřídili měsíčně trojnásobek žádostí o povolení k trvalému pobytu než jejich ostatní kolegové - zhruba kolem čtyřiceti. Podle svědka policisté dokonce zasahovali i do jednotlivých žádostí, kam dopisovali nepravdivé údaje o počtu dětí, kterým potom vystavovali víza a s těmi dál kšeftovali.

Pas se dá koupit

"Měli patnáct až dvacet různých propisek, aby trefili ten správný odstín, kterým byl úřední tiskopis vyplněn žadatelem," upřesnil svědek. Zdroj tvrdí, že policisté manipulovali i s vietnamskými pasy. Ty cizinci prodávali v případě, kdy se dostali do křížku s našimi zákony a bylo jasné, že budou muset brzy opustit republiku.

"Před odchodem je prodali a policisté do nich vlepovali fotografie těch, kteří nové pasy potřebovali," uvedl zdroj. O tom, že by v budoucnu vystoupil z anonymity, aby jako korunní svědek mohl oficiálně vypovídat před soudem, nechce zatím ani slyšet.

"Mám tady ženu a děti. Nevím, zda by mě vyšetřovatelé mohli poskytnout takovou ochranu, aby nebyla má rodina ohrožena," řekl muž. Státní zástupce Libor Řeřicha, který vede vyšetřování v kauze karlovarské cizinecké policie, na dotaz Práva označil informace svědka za velmi závažné.

"Všechny tyto informace jsou a budou předmětem vyšetřování. Už nyní je ale jasné, že trestní odpovědnost konkrétních osob se bude velmi obtížně prokazovat," řekl Řeřicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám