Hlavní obsah

Svědectví o připravované likvidaci ručními granáty

Svědeckou výpověď podal ve věznici Mírov letos 30. června Miroslav Houdek alias Kojak jako člen gangu okolo Davida Berdycha dobrovolně a na vlastní žádost. Odhaluje roli policistů v činnosti gangu a vydává svědectví o přípravách umlčet nepohodlné svědky pomocí ručních granátů.

Článek

Informátoři gangu

"K účasti Petra Koňaříka na této loupeži a únosu podnikatele Volavky ještě uvedu, že Koňařík byl policista, který pracoval v té době pro Davida Berdycha, vím, že tehdy pracoval na policii v Praze, oddělení OBOZU. Když nám Berdych před loupeží zadával informace k provedení únosu Volavky a určoval s námi, kdo bude co provádět, tak na můj dotaz uvedl, že informace o osobě Karla Volavky má od svého policajta a to Petra Koňaříka, on Berdych věděl, přes koho Koňaříka informace k osobě Karla Volavky, tj. kde bydlí, v čem podniká, že měl problémy v USA nebo Kanadě s nějakými cly, nebo daňovými záležitostmi ve vztahu k jeho podnikání.

Jak ty informace o Volavkovi sháněl Koňařík pro Berdycha, to přesně nevím, o to jsem se nezajímal. Vím, že Volavka sponzoroval mimo jiné klub Slavie Praha a bylo známo, že Volavka je schopen půjčit jednorázově několik miliónů Kč, proto se rozhodla ta naše skupina jej unést a oloupit, jak jsem popsal. Iniciativa vznikla právě ohledně tohoto únosu od Berdycha. Ten měl ty informace od Koňaříka, tyto informace byly podle toho, jak jsem pak byl přítomen tomu únosu pravdivé.

S Koňaříkem jednal o této loupeži Berdych. Pokud vím, Koňařík dostal zcela určitě z tohoto únosu finanční podíl, vím, že mu jej bral po tom výběru z banky Berdych, kolik to bylo, přesně již nevím, myslím, že Koňařík požadoval 25 procent z těch 14 miliónů Kč, ale nevím, kolik z toho dostal, jelikož v těchto procentech byl i Berdych.

Poté byl do věci zapojen Sýkora, zv. Jestřáb, který celou akci natypoval - on tu loupež natypoval, přišel s tím za námi, on tu akci Sýkora připravoval již delší dobu předtím s Karlem Pavlíkem a policistou Žofčínem a chtěli tu loupež provést v policejních stejnokrojích, nakonec došlo k tomu, že jsme se domluvili na provedení loupeže se Sýkorou, Suchomelem a Maškovou. Ty papíry k loupeži, tj. padělky písemností k provedení domovní prohlídky, nám poslal Žofčín včetně těch policejních odznaků."

Výstřel na Sotonu

"Grospič pro Sotonu pracoval. Informace, které Grospič Sotonovi řekl, se týkaly toho, že mu popsal únos Volavky s účastí některých osob. Na to, jak jsem vyrozuměl, Berdych Sotonu postřelil z pušky na gumové projektily někde v Praze, chtěli Sotonu unést, co s ním chtěli dělat, nevím, je možný, že zabít. Tyhle záležitosti si vzali za svý Berdych a Doležal, že to celý vyřeší, aby nedošlo k úniku informací. Únos Sotony se jim nepovedl, utekl z místa. Straussovi se nelíbilo, že jsme se dostali do bytu, kde je Grospič svázanej. Chtěl pryč. Byli jsme tam asi 30 minut. Chtěli nám na místě ukázat, že tu situaci mají pod kontrolou, že Grospiče už mají, že to zvládnou.

Ukazovali to zejména Straussovi. Sotonu řešili povrchně, jestli jej budou chytat, zároveň se vyptávali svázaného Grospiče, co mu řekl o únosu Volavky, ten říkal, že to pověděl, jak to bylo. Že se pochlubil, nebylo mu moc hej. My jsme se Straussem odešli, nechtěli jsme se toho účastnit. Na místě jsem zjistil, že ten únik informace od Grospiče Sotonovi, který to chtěl vypovědět na policii, zachytil Koňařík, ten Berdychovo policajt, který potom šel a ihned to Berdychovi hlásil, ať si dají pozor, že se toto děje, a celou věc se snažil Koňařík ošetřit, zastavit ty informace, stopnout to.

Povedlo se to, tenkrát za tyto dobré služby a dobrou práci pro naši skupinu, resp. pro Berdycha dostal Koňařík prachy, vybrali jsme na něj 300 000 Kč za zaražení akce proti nám. Peníze mu předal Berdych. Dále uvedu, že v tom bytě se nacházely, jak jsem popsal v minulém protokolu, tašky s policejní výstrojí, uniformami černé barvy s žlutými nápisy Policie, vysílačky, policejní přilby, scanerové zařízení na poslech policejních vysílaček, uniformy byly několikery."

Dvě vajíčka - granáty

"Popravdě uvedu, že pro ně byly připravený, pro Volavku a Mraka, dvě "vajíčka" tj. dva granáty, toto mne informoval Václav Strauss, o tomto, že se chystají případně proti těmto mužům zakročit, Volavkovi a Mračkovi, věděl i advokát Sekyrka. Tu zprávu mi právě Strauss posílal přes toho právníka. Tedy je chtěli v případě nevyhnutelnosti takto zastavit.

K tomu přepadení Mračka uvedu, že bylo Berdychovi, Doležalovi, Aboudovi již před přepadením známo, že s tím můžou následně vzniknout problémy, že si jej Mrak bude chtít najít, proto protestoval Strauss, který neměl obavy z přepadení, ale následných kroků Mračka. Berdych, Doležal a Aboud byli ale pevně rozhodnuti jej přepadnout. Jestli jej chtěli praštit rázněji, to nevím.

Uvedu, že v té době po přepadení Mračka doma v červnu 2000 přišli ten Koňařík, který vlastně, jak jsem zjistil, byl společník Žofčína ze stejného útvaru, sloužili spolu s tím, že chtěl občas někoho taky zatknout, to uplatňoval přes Berdycha, údajně začali mít problémy Koňařík s nějakými kolegy od policie, kteří je začali podezírat z účasti na těch loupežích, řešili jsme to já, Berdych, Strauss, Doležal - oni po mne chtěli, abych sehnal nějaké lidi na nějakou větší loupež, kteří by tam zůstali, že je tam chytnou nebo zastřelí dle situace.

Já to rezolutně odmítl, že s tím nechci nic mít. Chtěl to po mne společně Berdych, Doležal, Strauss, že je to požadavek Koňaříka, že má problémy i s Volavkou, že získá opět důvěru všech. Že by se to občas takhle udělalo a někoho by se muselo obětovat. Chtěli někoho, kdo nebyl v naší partě, někoho cizího. Doležal potom Koňaříkovi dohodil na tuto oběť jistého Balušku, Doležal zorganizoval loupež banky ve Všetatech (viz Právo 12. 7. 2005) a Baluška a jeho skupina byli na místě zadrženi a rozstřílen z pokynu Koňaříka. Detaily té akce jsem raději nechtěl vědět. Baluška přežil průstřel hlavy."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám