Hlavní obsah

Surovec od opavského cukrovaru dostal 10 let za zmrzačení komplice

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ loňského napadení dvaadvacetiletého mladíka, který skončil upoutaný na lůžko po útoku nenapravitelného recidivisty Vasila Žigy v opavské ulici U Cukrovaru, v pátek uzavřel ostravský krajský soud. Násilníkovi, jejž se policii podařilo dopadnout až po roce od incidentu, vyměřil deset let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vasil Žiga u soudu

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se proti němu odvolal, takže případem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Případ vzbudil loni uprostřed léta v Opavě obrovský ohlas. Mluvilo se o domobraně, zakládaly se skupiny na sociálních sítích. A to proto, že z útoku byl podezřelý Rom, který již delší dobu terorizoval své okolí. Mezi lidmi se dokonce hovořilo o rasovém motivu.

Hádali se o lup

Policie ale později zjistila, že napadený mladík spolu s Žigou a dalším kamarádem vykradli nedaleko Opavy unimobuňku a pak se začali hádat kvůli rozdělení kořisti. Žiga nakonec jednomu ze svých kompliců ukradl telefon a dalšímu začal rozbíjet auto. Když se mladík proti ničení ohradil, Žiga obrátil svůj vztek proti němu a brutálně ho napadl.

Poškozený byl zbaven svéprávnosti 

Zraněný chlapec, který při útoku utrpěl vážné zranění hlavy s krvácením do mozku, se podrobil několika operacím a byl hospitalizován v léčebně dlouhodobě nemocných. Nyní je upoután na lůžko a zbaven svéprávnosti.

Vasil Žiga krátce po útoku zmizel do zahraničí. Po nějaké době se vrátil zpátky do České republiky a živil se prací na stavbách. Policie ho zatkla v Uničově. Ve své výpovědi před soudem neprojevil ani známku lítosti. Na samotný incident si podle svých slov vůbec nepamatuje. „Probral jsem se ráno a dozvěděl jsem se, co se stalo. Zazmatkoval jsem a potom jsem utekl,“ vypověděl Žiga u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám