Hlavní obsah

Strojvedoucí, který zemřel při nehodě, měl na semaforu zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVANY
Aktualizováno

Lokomotiva společnosti ČD Cargo v pondělí ráno narazila v Moravanech na Pardubicku do stojícího osobního vlaku, na semaforu přitom měla zelenou. Její strojvedoucí havárii nepřežil. Drážní inspekce nyní zkoumá, zda za chybu na návěstidle může technická závada nebo lidské selhání.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pracovníci železnice u tragické srážky.

Článek

"Jednalo se o střet lokomotivy se stojícím osobním vlakem číslo 5011 na trase Pardubice-Česká Třebová. Podle prvotních informací ve vlaku v době střetu bylo přibližně 12 cestujících," sdělila Novinkám mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. Nehoda se stala krátce před pátou hodinou ráno. Podle Horákové ještě v půl sedmé hasiči vyprošťovali tělo mrtvého strojvedoucího.

"Rozbor zabezpečovacího zařízení prokázal, že strojvedoucí lokomotivy měl do stanice vjezd povolen, na vjezdovém návěstidle svítila návěst dovolující jízdu, a to přestože staniční kolej byla ještě obsazená osobním vlakem," popsal Novinkám mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

"Nyní řešíme, jak se to mohlo stát. Zda měl semafor nějakou technickou poruchu. V úvahu připadá i selhání lidského faktoru," doplnil.

Podle svědků na peronu moravanského nádraží jela lokomotiva rychlostí asi 50 až 60 kilometrů za hodinu a nebrzdila do poslední chvíle.

Při srážce lokomotivy a osobního vlaku v Moravanech na Pardubicku zahynul strojvedoucí. foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Lidé dělali kotrmelce

"Byla to šílená rána. Hodilo mě to přes sedadlo s bráchou, který seděl naproti. Nejvíc pomláceni byli ale lidi, kteří zrovna stáli v uličce, ty dělali kotrmelce. Jednoho pána odvezla sanitka, měl něco s ramenem nebo loktem,“ řekl Právu místní mladík, který společně se sourozencem měl jet do zaměstnání do strojíren v Brandýse nad Orlicí.

Podle hasičů byl při srážce jeden člověk lehce zraněn. Petr Šťáhlavský z tiskového odboru Českých drah uvedl, že lehké zranění mohlo utrpět přibližně pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám