Hlavní obsah

Stíhaní za šíření covidu. Uklízečka s covidem lhala o svém pobytu

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Policie a státní zástupci napříč republikou řešili během první jarní vlny pandemie covidu hned čtrnáct případů šíření nakažlivé lidské nemoci, v drtivé většině šlo právě o koronavirus. Jak Právo již tento týden informovalo, čtyři lidé za to byli obviněni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Redakce nyní získala od Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) popis tří takových případů šíření covidu, přičemž u dvou z nich šlo o úmyslný trestný čin, v tom třetím se tohoto skutku měl podezřelý dopustit z nedbalosti, ale stíhání podle zjištění redakce nakonec unikl.

Za šíření covidu jsou stíháni čtyři lidé

Koronavirus

Nejvíc zarážející je případ cizinky, která pracovala v jedné nemocnici jako uklízečka. V tomto zařízení se také nakazila covidem a byla jí nařízena izolace. V konkrétní jarní den se měla do nemocnice dostavit na plánované odběry, jenže tak neučinila a zanechala po sobě pouze zprávu, že odjela domů do zahraničí.

„To se ukázalo jako nepravdivé, neboť se jen odstěhovala na jinou ubytovnu a po několika dnech byla spatřena oznamovatelkou při úklidu obchodního domu, čímž mohla způsobit nebezpečí rozšíření nakažlivé nemoci u lidí v době vyhlášeného nouzového stavu,“ přiblížil tento případ Právu mluvčí NSZ Petr Malý.

Nošení roušek na veřejnosti snižuje reprodukční číslo pod 1, zjistila studie

Koronavirus

Další obviněný pak po návratu z Belgie nedodržel nařízenou karanténu a minimálně třikrát opustil svůj byt, prošel společnými prostory domu sdílenými s minimálně dalšími sedmi lidmi, sahal na kliku dveří a manipuloval předměty, aniž by si chránil ruce či dýchací cesty.

V obou zmíněných případech hrozí obviněným za vědomé šíření nakažlivé nemoci až osmileté vězení. Vzhledem k tomu, že se odehrály již na jaře, je pravděpodobné, že už si pachatelé vyslechli i rozsudky soudů, ale tuto statistiku NSZ nemá k dispozici.

Nemusel do karantény

Třetí kauza se týká českého občana, který se na jaře vrátil z lyžování v jednom rakouském horském středisku. Stalo se tak loni 13. března, přičemž od půlnoci téhož dne na 14. března byla vládou nařízená povinnost po návratu z Rakouska nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Dotyčný tak neučinil, protože se prý vrátil včas, a nastoupil běžně do práce. Následně byl testován a zjistili u něj covid-19. Případ následně začala prověřovat policie pod dozorem státního zastupitelství v Opavě.

„Věc byla nakonec odložena, protože nedošlo k podezření z trestného činu a ani nebyl důvod pro předání věci pro přestupek. Nebylo totiž možné zpětné zjistit, v jakou dobu přesně přejel se svým vozidlem hranice z Rakouska do ČR. To znamená, že nebylo jasné, jestli musel karanténu dodržet či nikoli,“ řekl Právu šéf opavských žalobců Michal Koflák.

Ve vlaku ho chytla policie

Jeho okresní státní zastupitelství řešilo pak v květnu ještě další případ podezření ze šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti. Týkal se jednoho pacienta hospitalizovaného v opavské psychiatrické nemocnici, u kterého zjistili pozitivní test na covid-19. Proto byl muž převezen na léčení do ostravské nemocnice, kde ho po několika dnech propustili do domácí péče s povinnou izolací.

Jenže muž tuto karanténu porušil, protože se rozhodl zajet si vlakem zpět do Opavy a vyzvednout tam své auto stojící stále u tamní psychiatrické nemocnice. O mužově cestě se však dozvěděla policie a dotyčného ještě ve vlaku po příjezdu do Opavy zadržela podle informací Práva dokonce speciální pořádková jednotka.

Podezřelý měl ale velké štěstí, protože už nebyl nakažený virem, a tudíž se šíření nakažlivé nemoci nemohl dopustit.

„Jel s ochrannou rouškou, snažil se v tom vlaku držet si od ostatních odstup a nikoho kontaktovat. Prokazatelně sice tedy porušil nařízenou izolaci, nicméně ani z nedbalosti nebylo prokázáno, že by chtěl či mohl šířit nakažlivou lidskou nemoc. Testy u něj totiž ukázaly, že už byl negativní na covid,“ přiblížil Koflák.

Dodal, že tuto věc tedy policie nakonec postoupila pouze správnímu úřadu pro možné spáchání přestupku v podobě nedodržení nařízené izolace.

Reklama

Výběr článků

Načítám