Hlavní obsah

Stavební dozorce obviněný z korupce dostal miliónové zakázky z Prahy 13

Právo, Patrik Biskup

Profesionální stavební dozorce Miloš Koller, který skončil před týdnem v policejních poutech při převzetí čtyřicetitisícového úplatku v souvislosti s opravou školy v Plzni, má podle informací Práva miliónové zakázky z radnice Prahy 13.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ta ho pověřila dozorem při přestavbě objektu v Husníkově ulici na mateřskou školu a zaplatí mu za to doslova královsky. Za půl roku si Koller přijde na 2,2 miliónu korun.

Vyplývá to ze dvou mandátních smluv, které obě strany uzavřely v lednu a které má Právo k dispozici. Lukrativní zakázku kontrolor získal tři měsíce předtím, než radnice vůbec vybrala zhotovitele stavby. Toho radní schválili teprve minulé pondělí.

„Protože se jedná o dost velkou akci, kdy se hodnota stavby pohybuje okolo 50 miliónů korun, rozhodli jsme se vyhlásit výběrové řízení na technický dozor a také na ze zákona povinné zajištění bezpečnosti práce na stavbě. Chtěli jsme mít vybráno v předstihu, aby už to někdo hlídal v té samotné přípravě,“ reagoval na dotaz Práva vedoucí odboru školství Prahy 13.

Zatím mu nezaplatili

Radnice podle něho oslovila několik firem, aby učinily nabídky. „Vybrali jsme toho nejlevnějšího,“ tvrdil Mošovský s tím, že o stíhání Kollera nic neví. „Pokud je to pravda, dohodnu se s našimi právníky a smlouvu mu vypovíme. Zatím jsme mu nezaplatili ani korunu,“ prohlásil Mošovský.

Drze si řekl o čtyřicet tisíc korun s tím, že jinak na nás může uplatnit sankce například za nenošení výstražné vesty nebo přilby

Smlouvu s Kollerem podepsal místostarosta David Zelený (ODS). Jeho vyjádření se Právu získat nepodařilo. „Nemá čas,“ řekla jeho sekretářka.

Kollera zadrželi detektivové z protikorupční policie 15. dubna. Po majiteli štukatérské firmy, která od loňského července opravuje fasádu budovy Církevního gymnázia v Plzni, chtěl peníze výměnou za to, že nebude dělat problémy. Stavebník se ale zastrašit nenechal a jednání kontrolora oznámil policii. Předání peněz se tak odehrálo už podle scénáře kriminálky. [celá zpráva]

„Drze si řekl o čtyřicet tisíc korun s tím, že jinak na nás může uplatnit sankce například za nenošení výstražné vesty nebo přilby, za kouření na lešení, nezabezpečení staveniště proti vstupu cizích osob nebo za znečištění komunikace,“ popisoval Právu první schůzku s Kollerem jeden z majitelů firmy.

Ředitel církevního gymnázia Daniel Petříček Právu potvrdil, že s Kollerem se už rozloučil. „Nabídl jsem mu dohodu o ukončení spolupráce, což on odmítl. Tak jsem mu smlouvu vypověděl podle obchodního zákoníku,“ uvedl Petříček s tím, že Kollerovi platil za dozor a dohlížení na bezpečnost práce měsíčně odměnu 20 tisíc korun.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uvedl už dříve Koller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám