Hlavní obsah

Kontrolor opravy gymnázia v Plzni chtěl úplatek, jinak že bude stavbu bojkotovat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Buď mi dáte peníze, nebo vám pořádně zatopím. V tomto duchu oslovil Miloš Koller majitele štukatérské firmy, která od loňského července opravuje fasádu budovy Církevního gymnázia v Plzni.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Když nedostal úplatek, nacházel stavební dozor nedostatky všude. Ilustrační foto

Článek

Muže (58) si škola najala, aby na akci vykonával profesionální stavební dozor. A úplatek skutečně Koller dostal, jenže vzápětí mu na rukou sklapla želízka.

Majitelé firmy se zastrašit nenechali a jednání kontrolora oznámili policii. Předání peněz se tak odehrálo už podle scénáře kriminálky. "V pondělí jsme zadrželi a následně obvinili z trestného činu přijetí úplatku muže, který ze své pozice stavebního dozoru a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souvislosti s rekonstrukcí fasády školského objektu v Plzni měl požadovat několik desítek tisíc korun za to, že nebude komplikovat provádění rekonstrukce,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že podezřelý byl zatčen v obchodním centru Olympia při předání peněz.

„Měl jsem docela strach. Něco takového jsem dělal poprvé v životě. Trochu jsem pochyboval, že to vyjde, ale na druhé straně mi něco říkalo, že ten člověk si úplatek určitě vezme,“ uvedl pro Právo jednatel poškozené firmy, který se policejní akce zúčastnil v roli volavky.

Řekl si o 40 tisíc

Koller firmu poprvé kontaktoval loni v září, kdy už stavba byla v plném proudu. „Pozval mě na večeři. Drze si řekl o čtyřicet tisíc korun s tím, že jinak na nás může uplatnit sankce například za nenošení výstražné vesty nebo přilby, za kouření na lešení, nezabezpečení staveniště proti vstupu cizích osob nebo za znečištění komunikace. Choval se hrozně sebejistě. Jednal se mnou jako s nulou, kterou může kdykoliv zakopat do země. Byl jsem z toho velmi zaskočený a nereagoval jsem na to. Brzy jsem se rozloučil a odjel pryč,“ popisoval podnikatel první schůzku.

Pak byl několik týdnů klid, Koller měl zdravotní problémy a na kontrolní dny posílal asistentku. Firma na podzim dokončila obnovu průčelí budovy a začátkem dubna měla být zahájena druhá etapa opravy.

Nenechali se zastrašit

„Ozval se minulý týden s tím, jestli si vzpomínám, co mi tenkrát na schůzce v září řekl. Tvrdil, že to pořád platí, a jestli už se konečně dočká nějakého výstupu. Na to jsem mu důrazně řekl, že nic nedostane,“ líčil stavebník.

A pak se děly věci. „Najednou nás začal se vším doslova buzerovat. Pořád viděl chyby a nedostatky už při stavbě lešení. Upozorňoval na jeden problém za druhým, zdálo se nám, že už to přehání, a bylo jasné, jakou to má příčinu. Vyvrcholilo to tím, že nechal zastavit stavební práce s odůvodněním, že lešení je špatně postavené a neodpovídá bezpečnosti práce. To byla poslední kapka, rozhodli jsme se, že se takhle nenecháme zastrašovat, a obrátili jsme se na policii. Pak už to bylo v jejich režii,“ prohlásil jednatel firmy.

Ředitele církevního gymnázia Daniela Petříčka zpráva o Kollerově obvinění zaskočila. „Znám ho jako spolehlivého člověka několik let. Spolupracoval s námi už v minulosti a vždy fungoval perfektně. Neměl jsem sebemenší podezření, že by se něco takového mohlo stát. Když mě policie informovala, byl to pro mě doslova šok,“ sdělil.

Podle svých slov se chce s Kollerem co nejdříve sejít a záležitost rychle vyřídit. „Pokračovat s ním dál ve spolupráci je pro mne už těžko představitelné,“ naznačil ředitel školy další svůj krok.

Koller obvinění nekomentoval. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl do telefonu a zavěsil.

Reklama

Výběr článků

Načítám