Hlavní obsah

Státní zástupkyně u soudu popřela více než třísettisícový daňový únik

– Praha
Novinky, bad

Případem údajného krácení daní, kterého se měla dopustit pražská státní zástupkyně Sylva Krützner, se začal v pondělí zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Podle obžaloby Krützner neodvedla daň z příjmu nabytého prodejem bytu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvodní soud pro Prahu 5 začal 31. května 2021 projednávat případ krácení daní státní zástupkyně Sylvy Krützner.

Článek

Krützner podle obžaloby nepodala v roce 2015 přiznání k dani z prodeje nemovitosti v souvislosti s prodejem bytu v pražských Vršovicích, který v roce 2012 koupila za 890 tisíc od městské části a v roce 2014 ho prodala za více než tři miliony korun. Z nich pak podle žalobce Jana Fuchse vědomě neodvedla daň.

„I když věděla, že tento příjem nemůže být vyňat, protože tam neměla trvalé bydliště minimálně dva roky,“ uvedl v obžalobě Fuchs. Což tehdy byla jedna z podmínek pro osvobození daně z prodeje nemovitosti. Podle Fuchse tak Krützner nesplnila povinnost zaplatit daň ve výši 361 575 korun.

Státní zástupkyně, kterou kvůli kauze ministryně spravedlnosti Marie Benešová před rokem postavila dočasně mimo funkci, obžalobu u soudu odmítla.

„Necítím se býti vinna spácháním skutku uvedeného v obžalobě,“ prohlásila Krützner. „V tom bytě jsem skutečně bydlela. Měla jsem tam trvalý pobyt, chodila mi tam pošta,“ dodala.

V období mezi roky 2008 a 2014 Krützner podle svých slov pobývala na střídačku u svého manžela, ve zmíněném vršovickém bytě a u svých rodičů v Kosmonosech.

Žalobkyně z Prahy zneužila svoji funkci kvůli zeti, dostala důtku

Krimi

Ve vršovickém bytě s ní podle jejích slov bydlely i spolubydlící. Jedna z nich ale mimo jiné uvedla, že Krützner v bytě nikdy nepřespávala, maximálně se stavila pro poštu či nájem. Krützner také soudu řekla, že se ženami neměla podepsanou žádnou smlouvu, dívky jí spíše přispívaly na chod domácnosti. I to svědkyně popřela, byt prý našla na základě inzerátu na internetu a s Krützner smlouvu podepsala.

„Žádná nájemní smlouva nebyla sepsána, jde o účelové tvrzení s účelem poškodit mou osobu, stejně jako je účelové tvrzení, že jsem se v bytě nezdržovala,“ komentovala svědeckou výpověď Krützner.

Ta také odmítla odpovídat na otázky státního zástupce, protože podle ní v přípravném řízení nebyl absolutně nestranný, „rozdával médiím informace zásadního charakteru“, uváděl celé její jméno či současnou profesi.

Ostravská státní zástupkyně bourala opilá, už podruhé

Krimi

„Jsem člověk řádný, svědomitý, jsem státní zástupkyní Obvodního soudu pro Prahu 6,“ řekla Krützner. „Nikdy nic by mi nestálo za to, abych přišla o svůj morální kredit,“ doplnila.

Za krácení daně ženě hrozí až tři roky vězení. Soud jí původně trestním příkazem uložil peněžitý trest ve výši žalované škody, Krützner ale proti tomu podala odpor a soud tak musel nařídit hlavní líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám