Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval vystěhovaného nájemníka, který zapálil byt se šesti lidmi

– Praha

Státní zástupce obžaloval muže, který podle vyšetřovatelů loni v květnu úmyslně zapálil byt v šestém patře domu v Praze 10. V bytě spalo pět lidí a měsíční dítě. Díky duchapřítomností lidí v bytě a zásahu hasičů se všechny podařilo zachránit. Muž je viněn z pokusu o obecné ohrožení, hrozí mu 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Záchrana lidí z hořícího bytuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Dne 16. prosince 2021 byla k Městskému soudu v Praze podána zdejším státním zastupitelstvím obžaloba na jednu fyzickou osobu cizí státní příslušnosti pro skutek, který byl kvalifikován jako pokus zločinu obecného ohrožení,” uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Muž měl v Praze zapálit byt se šesti spícími lidmi

Krimi

Muž v bytě ve Vajdově ulici původně bydlel, podle obžaloby ho však musel kvůli neshodám opustit. Po vystěhování svých věcí vzal podle spisu na benzinové stanici konev a benzin a ve vstupní chodbě u bytu rozdělal v ranních hodinách oheň. Věděl přitom, že jsou v bytě lidé včetně malého dítěte a že chodba, kde oheň rozdělal, byla jedinou únikovou cestou.

„Díky duchapřítomnosti osob v bytě se nacházejících, kterým se podařilo před požárem uchránit, a zásahu hasičů, kteří požár uhasili, k následku v podobě smrti poškozených šťastnou náhodou nedošlo,” doplnil Cimbala.

Podpálil v Praze byt, kde spalo šest lidí včetně kojence. Soud ho poslal do vazby

Krimi

Obecného ohrožení se dopustí člověk, který úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo vydá cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu. Vysoký trest pak hrozí v případě, kdy tímto jednáním pachatel způsobí úmyslně smrt, a to i v případě, kdy ke smrtelnému následku nedošlo, protože bez závislosti na jeho vůli poškození lidé přežili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám