Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval bývalého imáma

– Praha • Aktualizováno

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu. Hrozí jim pět až 15 let vězení

Foto: Novinky

Letos v květnu Samer Shehadeh vypovídal v kauze Dominika Kobulnického

Článek

"Obžaloba na mého klienta již byla podána. Podle mých informací je obžalován ze stejných skutků, které byly již v obvinění " řekl advokát Samerova bratra Omara Shehadeha Adam Kopecký. Mluvčí městského zastupitelství Markéta Puci potvrdila, že soud obdržel i případ bývalého imáma a jeho švagrové Fatimy.

Kriminalisté trojici stíhají kvůli tomu, že se údajně podílel na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii. Z policejního spisu vyplývá, že Shehadeh řídil komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi v Sýrii. Údajně se také podílel na cestě tří lidí do Sýrie, z nichž jeden byl později zabit v bojích.

Shehadeh podle vyšetřovatelů teroristy i financoval, peníze měl získat ze sbírek organizovaných mezi českými a slovenskými muslimy. Shehadeh je od loňského listopadu ve vazbě. Policie ale neví, kde jsou další dva obvinění.

Zadržený imám se brání. V Sýrii prý islamisté bojují s „okupanty“

Krimi

Shehadeh opustil Česko v roce 2017, loni byl dopaden v Jordánsku a převezen zpět do Česka. V květnu jako svědek vypovídal před soudem v případu Slováka Dominika Kobulnického obžalovaného z přípravy teroristického útoku.

Shehadeh uvedl, že Kobulnického potkal několikrát v mešitě v Praze. Více se s ním ale nesblížil, protože si myslel, že patří k Bezpečnostní informační službě (BIS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám