Hlavní obsah

Státní zástupce navrhl v kauze Budišov zproštění obžaloby

– Třebíč

Státní zástupce v úterý u třebíčského okresního soudu navrhl zproštění obžaloby obou aktérů v takzvané kauze Budišov. Z údajného vydírání architekta Marka Řičáře se před soudem zodpovídají bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Obhájci obžalovaných návrh státního zástupce přivítali. Rozsudek by měl být vynesen ve středu.

Článek

"Musel jsem učinit variantní návrh. Předpokládám rozhodnutí soudu, že budou obžalovaní zproštěni obžaloby," řekl státní zástupce Zdeněk Špaček. Svůj návrh zdůvodnil zásadními pochybnostmi o věrohodnosti výpovědí hlavních svědků. Podle něj byl problematický především způsob výpovědi Řičáře, mluvil také o problematickém postavení utajovaného svědka Arpáda Eliho.

Kauzu, která je spojena s budišovským zámkem, projednává soud od 7. července. Z vydírání byl původně obžalován také bývalý starosta Budišova Ladislav Péťa, který však letos v květnu zemřel.

Vydírání se skupina údajně dopustila tím, že požadovala po Řičářovi vydání účetnictví společnosti Bono Publico, jejímž prostřednictvím měla být získána evropská dotace na opravu zámku. Doležel i Řehulka ve svých výpovědích obžalobu odmítli.

Přednesení závěrečných řečí trvalo přes dvě hodiny. Péťův obhájce Oldřich Chudoba dokonce požádal státního zástupce, aby podal trestní oznámení na Řičáře a na neznámého pachatele z policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Špaček uvedl, že tak neučiní, ale připustil, že po rozhodnutí soudu vyšle signál státnímu zastupitelství.

Péťa, Doležel a Řehulka údajně nadhodnotili náklady na rekonstrukci zámku tak, aby si mohli mezi sebe rozdělit zhruba 30 miliónů korun. V souvislosti s podezřením z podvodu a manipulace s dotacemi však žádné obvinění nepadlo. Doležela a Péťu kriminalisté původně vinili také z úplatkářství. Doležela ale státní zastupitelství tohoto obvinění zprostilo a u Péti ho překvalifikovalo z přímého úplatkářství na nepřímé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám