Hlavní obsah

Státní zástupce kvůli rekonstrukci Kuksu obžaloval čtyři lidi

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v souvislosti s rekonstrukcí barokního areálu Kuks na Trutnovsku. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Podle zjištění ČTK se případ týká firmy Gema Art Group a zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Hospital Kuks

Článek

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky hrozí obžalovaným až osm let vězení, za poškození finančních zájmů Evropské unie ještě o dva roky více.

Zakázka „Kuks - Granátové jablko, Hospital - revitalizace obnovy” vyšla na více než 322 miliónů korun, z čehož bylo přes 314 miliónů hrazeno z peněz EU. Tendr v roce 2013 vyhrálo Sdružení Hochtief.CZ - Gema Art Group, přičemž podle kriminalistů to zajistili právě obžalovaní.

„Zjednodušeně řečeno, zakázka byla ušita na míru jedné konkrétní firmě, která ji pak získala,” vysvětlil Daněk.

Foto: Novinky

Hospitál Kuks se pyšní jako jediná památka v Česku prestižním oceněním.

Vyšetřovatelé podle zdrojů ČTK tvrdí, že hlavní inženýr celého projektu Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek dalšímu obžalovanému Petrovi Semeniukovi, který je dále přeposílal lidem z Gemy - konkrétně jejímu statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové.

Dostali dokumentaci

Gema se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo a sama dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak na úkor ostatních zájemců o zakázku využila k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Hospital Kuks získal „památkářského Oskara“. Podívejte se barokní perlu z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Kriminalisté dále věří tomu, že zprostředkovatel Semeniuk si s Fučíkem za své služby předem sjednal odměnu zhruba 12 miliónů korun. Na jejím vyplacení se prý ale později „zřejmě nedohodl”, a proto údajně padělal směnku, podle níž mu Gema danou částku dlužila. Směnku pak podle policie udal jako pravou jiné firmě, která poté na Gemu jako na dlužníka podala směnečnou žalobu. Semeniuk proto čelí obžalobě také z padělání platebního prostředku, za což ho soud může poslat za mříže až na 12 let.

Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Podle mluvčí Markéty Puci už obžalobu obdržel, hlavní líčení zatím nařízeno není.

V rámci projektu Kuks - Granátové jablko byl rekonstruován barokní hospital, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Rekonstrukce trvala dva roky, areál se pro návštěvníky znovu otevřel na jaře 2015. Opravy se dočkala také zahrada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám