Hlavní obsah

Státní zástupce Jirát se sám Rathovi omlouvat nemusí, potvrdil odvolací soud

Státní zástupce Petr Jirát se jako soukromá osoba nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výroky, které o bývalém středočeském hejtmanovi pronesl. Potvrdil to ve čtvrtek odvolací soud, který se ztotožnil s názorem, že Rathova žaloba měla směřovat proti Krajskému státnímu zastupitelství v Praze, kde Jirát působí. Takovou žalobu podal obžalovaný exhejtman také, soudy ji však ještě neprojednaly.

Foto: Marek Bádal, Novinky

David Rath

Článek

Člen odvolacího senátu Tomáš Novosad připomněl, že v České republice platí obecný princip, že zodpovědnost za jednání zaměstnance se přičítá zaměstnavateli, pokud se zaměstnanec nedopustí excesu.

„Stejně jako soud prvního stupně jsme neshledali, že by šlo o excesivní jednání. Žalovaný (Jirát) jako státní zástupce informoval o probíhajícím trestním řízení. Je zřejmé, že hovořil za svého zaměstnavatele,” vysvětlil soudce, proč soud nevyhověl Rathovu odvolání proti zamítnutí žaloby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní zástupce Petr Jirát

Jirát dozoruje první část Rathovy korupční kauzy, která se týká údajného přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Po vynesení později zrušeného rozsudku, který bývalého hejtmana poslal na osm a půl roku za mříže, Ratha v rozhovoru pro server Lidovky.cz zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni.

Jirát mimo jiné řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky miliónů korun.

Rath ve své žalobě na ochranu osobnosti požadoval omluvu, finanční zadostiučinění 88 tisíc korun a to, aby Jirát v šíření údajně nepravdivých informací nepokračoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám