Hlavní obsah

Statik zkontroloval poničený dům v Havířově, bourat se nemusí

– Karviná • Aktualizováno
Právo, Jiří Tomaškovič

Speciální rameno v pondělí odstraňovalo střechu a zbytky zničeného podkrovního bytu v Havířově-Šumbarku, který z dosud neznámých příčin zničil v neděli ráno výbuch. Až poté budou moci do objektu vstoupit experti na výbuchy, kteří budou hledat příčinu neštěstí. Statik v pondělí dům znovu zkontroloval a předběžně konstatoval, že dům nebude nutné zbourat.

Odklízení trosek po výbuchu domuVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

„Praskliny se objevily jen na několika místech stropu bytu ve druhém patře, tedy jen přímo pod zničeným. Pravděpodobně ale bude muset následovat oprava stropu,“ uvedl statik Vojtěch Štrba.

Hasiči na přípravě demolice začali už v neděli večer, kdy rozstřihli střechu domu. V pondělí dopoledne nejprve pracovník specializované firmy se speciální technikou naplnil byt kulatinou, čímž vytvořil provizorní polštář pro případ zřízení střechy, a následně začal odstraňovat střechu a zdi.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Likvidace následků výbuchu plynu

Zvěsti o černém nájemníkovi

Ačkoliv Havířovem kolují zaručení zvěsti o černém nájemníkovi, kterému vybuchly propan-butanové lahve, vlastník bytu to odmítá. „To jsou pouhé spekulace. Žádné indicie o možném výskytu neoprávněných osob v tomto domě jsme od nájemníků neměli, navíc v květnu v tomto domě byla v rámci nulové tolerance fyzická kontrola všech jednotek, právě se zaměřením na to, zda se tu nevyskytují neoprávněné osoby. I ta byla negativní,“ uvedl mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Likvidace následků výbuchu plynu

Policisté přesto v souvislosti s výbuchem v Havířově pátrají po neznámém pachateli, který mohl způsobit únik plynu. Za trestný čin obecného ohrožení mu hrozí až pět let vězení.

Psi na vyhledávání osob v budově žádnou osobu nenašli, nikdo se při výbuchu nezranil. Evakuováno ale muselo být 27 lidí včetně dvou dětí. Tři rodiny ze vchodu, ve kterém došlo k výbuchu, se už do domu nevrátí a požádaly o nový byt. „Vyhovíme jim a jsme připraveni jim pomoci i se stěhováním,“ doplnil Handl. Škoda zatím vyčíslena nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám