Hlavní obsah

Stát musí odškodnit vězněného sběratele cédéček

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Definitivní tečku za kauzou nespravedlivě vězněného sběratele cédéček Svatopluka Schwarzera znamená středeční verdikt Okresního soud v Karviné. Podle rozsudku musí stát jednašedesátiletému muži zaplatit 77 tisíc korun a tříprocentní úrok za to, že se stal v roce 2000 obětí policejního přehmatu. Dalších 60 tisíc musí stát zaplatit na nákladech soudního řízení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sběratel cédéček Svatopluk Schwarzer u Okresního soudu v Ostravě

Článek

Policisté koncem roku 2000 označili Schwarzera za hlavu skupiny, která ve velkém vyráběla a prodávala pirátské kopie cédéček. Zároveň mu zabavila dvacet tisíc exemplářů hudebních nosičů. Poté ale vyšlo najevo, že všechna cédéčka byla originální.

Svatopluk Schwarzer tehdy stál v čele malého hudebního vydavatelství Sheer Records, které se specializovalo na metalovou hudbu. Zároveň měl kontakty z dalšími kolegy z celého světa, kteří mu často posílala všechna cédéčka, která vydali.

Věznili ho dva měsíce, zavřeli mu i ženu

Muž strávil dva měsíce ve vazbě, za mřížemi byla kvůli údajnému spolupachatelství dokonce i jeho manželka. Po propouštění na svobodu byl rok na nemocenské, přišel o práci a začal trpět posttraumatickou stresovou poruchou. "Dodnes se mi nikdo z policie neomluvil,“ posteskl si u soudu.

Okresní soud sice už o odškodnění jednou rozhodl, ministerstvo spravedlnosti se ale odvolalo s tím, že nebylo prokázáno, že zdravotní problémy mají souvislost s dvouměsíčním vězněním.

Odvolací soud nařídil vypracování revizního znaleckého posudku z oboru psychiatrie, který hovoří jednoznačně. "Rozhodující roli pro duševní poruchu pana Schwarzera hrál katastrofický prožitek spojený s trestním stíháním a uvalením vazby, což považoval za nespravedlivé a ohrožující jeho existenční jistoty,“ napsal v posudku pražský psychiatr Jiří Raboch.

Právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti po skončení soudního jednání řekla, že "na 99,9 procenta“ si ministerstvo nebude podávat odvolání, takže rozsudek nabude právní moci.

Advokát: Stát mohl ušetřit, kdyby se nehandrkoval

"Kdyby se stát s mým klientem nehandrkoval, přišlo by ho to jen na těch 77 tisíc. Takhle ale bude muset platit i úroky a nemalé soudní náklady, což bude činit více než je požadovaná částka,“ řekl obhájce Radim Miketa.

Ten již dříve prohlásil, že jde o policejní omyl nejvyššího kalibru. "Pan Schwarzer má kvůli tomu zničený život. Přitom ani jedno z cédéček, které má doma, nebylo nelegálního původu,“ řekl advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám