Hlavní obsah

Starostu Pece pod Sněžkou a dalších osm lidí obvinili z dotačního podvodu

– Pec pod Sněžkou
Novinky, kub

Královéhradečtí kriminalisté obvinili ve středu devět lidí a jednu firmu z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Mezi obviněnými je podle médií starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Policie v kauze prováděla již loni domovní prohlídky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Případ se týká rovněž národního parku v Krkonoších. Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté podezřelé obvinili ve středu kolem poledne. „Bylo zahájeno trestní stíhání celkem devíti fyzických a jedné právnické osoby. Současně tři z těchto osob byly zadrženy a předvedeny k výslechu a provedení dalších procesních úkonů,” sdělil mluvčí policie Jan Čížkovský.

Vyšetřování začalo v roce 2017, loni na podzim policie informovala o prověřování podezření ze závažné hospodářské kriminality na Trutnovsku. Tehdy ještě nebyl nikdo obviněný, policie ale po soudním příkazu prováděla domovní prohlídky.

Nyní je podle informací ČTK mezi obviněnými starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka.

Údajné porušení legislativy

„Obviněné osoby jsou trestně stíhané pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Uvedeným klademe za vinu, že se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí,” upřesnil mluvčí.

Podezření se podle policie týká města Pec pod Sněžkou a území v péči KRNAP. „Celkem šest obviněných zastává, nebo zastávalo vedoucí funkce u zmíněných subjektů. Vzhledem k stále probíhajícímu trestnímu řízení nemůžeme k dané věci sdělit více informací,” dodal Čížkovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám