Hlavní obsah

Stařík chtěl oběsit lékaře celebrit, čeká ho za to soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dvaaosmdesátiletému muži z Plzně hrozí, že poslední roky života stráví ve vězeňské cele. Státní zástupkyně podala na muže obžalobu z trestného činu pokusu vraždy. Letos v srpnu napadl v plzeňské ordinaci světoznámého českého foniatra Zdeňka Kresu (77).

Článek

Nejprve se ho snažil oběsit na oprátce, kterou si přinesl s sebou. Když neuspěl, snažil se ho zabít železným bodcem. Lékaře zachránili tři pacienti z čekárny, kteří rozzuřeného muže s vypětím všech sil nakonec zpacifikovali. Až na drobné škrábance a se nikomu nic vážného nestalo.

„Shromáždili jsme dostatek důkazů proto, abychom obviněného muže postavili před soud,“ řekla ve středu Právu Božena Kolářová z Krajského státního zastupitelství v Plzni. V případě prokázání viny mu hrozí až patnáct let za mřížemi.

Pravděpodobně byl příčetný

Důchodce se během vyšetřování podrobil znaleckému zkoumání. Jeho výsledky nechtěla žalobkyně komentovat. „Nerada bych o závěrech znalce hovořila dříve, než je bude probírat soud,“ vysvětlila Kolářová. Vzhledem k podané obžalobě je ale jisté, že odborníci označili obžalovaného muže za příčetného, který si byl plně vědom důsledků svého počínání.

„Bylo to něco, co jsem za svoji třiapadesátiletou lékařskou praxi nezažil. Nejprve se mi pokusil přehodit připravenou oprátku kolem krku a potom na mě a na sestru zaútočil špičatým řeznickým nástrojem,“ vzpomínal na agresivní jednání svého pacienta Kresa. Léčil mu hlasivky i sluch.

„Přišel do ordinace a začal mi vyčítat, že jsem mu propíchal uši a že kvůli mě už vůbec neslyší. Požádal jsem ho, ať se posadí, že se mu do uší podívám. To odmítl s tím, že si přišel vyřídit účty,“ pokračoval Kresa. Důchodce sáhl do tašky, kde měl připravenou provazovou oprátku vyztuženou drátem. To už lékař začal tušit, že je zle.

Včasné přivolání posil z čekárny

„Ještě než mi stačil hodit oprátku přes hlavu, instinktivně jsem mu ji vytrhl z ruky. Z tašky potom vytáhl špičatý bodec a vrhl se na mě. Křikl jsem na setru, ať se podívá, jestli někdo není v čekárně. Naštěstí tam seděli tři pacienti, kteří nám přiběhli na pomoc. Prali jsme se s tím mužem asi pět minut, než se nám ho podařilo odzbrojit. Byl to totiž pěkný pořízek,“ pokračoval Kresa.

Policisté dorazili do deseti minut. Útočníkovi dali pouta odvezli do cely. Soud na něho později uvalil vazbu, kde zůstane až do skončení procesu. Patří tak mezi nejstarší obviněné, kteří obývají vazební cely v ČR.

Zdeněk Kresa se stal pojmem světové foniatrie po roce 1969, kdy ve spolupráci s profesorem Wichterlem a docentem Remsem vyvinul původní operační metodu implantace hydrofilního gelu do hlasivek, kterou nyní používá asi padesát světových klinik.

Dva roky předtím se stal primářem foniatrického oddělení při ORL klinice Fakultní nemocnice v Plzni, které vedl až do roku 1995. Nyní provozuje soukromou ordinaci pro choroby ušní, nosní, krční, pro foniatrii a přidělování sluchadel. Mezi jeho pacienty patří například Václav Neckář, Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Lucie Bílá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám