Hlavní obsah

Sprejerská babička si odsedí rok a půl

Právo, Petr Knötig
BRNO

Pocit bezpráví provázel ve středu v jednací síni Městského soudu v Brně 52letou Jaroslavu Hrabálkovou z Brna, kterou soud poslal za sprejerství a krádeže do věznice s ostrahou na rok a půl. Žena, která je zřejmě nejstarší českou sprejerkou, totiž nejen okrádala manžela a jeho přítelkyni, ale v únoru a březnu také černým fixem pomalovala v Brně několik zdí, trafostanice a reklamní štíty.

Článek

"Vina obžalované je jednoznačně prokázaná, ať už z jejího doznání nebo z důkazů, které má soud k dispozici. Navíc věci, které ukradla, se podařilo zajistit v zastavárně na její jméno. Co se týče pomalovaných zdí, tak je obžalovaná nepoučitelná, protože za to již má za sebou několik trestů. Pokud si někdo myslí, že dříve uložené obecně prospěšné práce vykonala, tak je na omylu," uvedl soudce Michal Kabelík.

Obžalovaná sprejerka se již léta netají nenávistí k politickým stranám v ČR a dává to najevo tím, že své názory vyjadřuje na zdi domů či jiné objekty, aniž by jí vadilo, že někomu způsobuje škodu. "Musí si uvědomit, že své politické názory nemůže dávat na vědomí veřejnosti tak, že někomu něco zničí. Jakákoliv forma sprejerství je těžko omluvitelná za všech okolností," dodal Kabelík.

K trestným činům Jaroslavy Hrabálkové došlo letos v únoru a březnu, kdy podle soudu vnikla do pokoje manžela, se kterým se rozváděla a ukradla mu nebo jeho přítelkyni dalekohled, mobilní telefon, sadu nožů a videorekordér. Věci prodala v zastavárně. Ve stejném období pak obcházela ulice v Brně - Bystrci a malovala na zdi, reklamní panely nebo trafostanice nápisy odsuzující ODS.

Žena, která je spíš sprejerskou babičkou, si nedala říct a nepomáhalo nic, co by jí napravilo. V minulosti byla za sprejerství už několikrát potrestaná a soudci jí ukládali i obecně prospěšné práce či podmíněné tresty, ale vše se minulo účinkem. "Já u ž to nikdy neudělám a poučím se, moc toho lituji," tvrdila ve středu Hrabálková, která se snažila soudce přesvědčit, aby jí nedával tvrdý trest.

Michal Kabelík však rozhodl, že nelze ustupovat tomuto jednání a navíc nemá žádný nástroj, jak by obžalovanou přivedl k rozumu. "Uložit peněžitý trest nelze, protože obžalovaná má jen kartáček na zuby, obecně prospěšné práce nevykonává, takže nezbývá, než vzít v úvahu poslední odsouzení, které je pravomocné od 20. října, kdy dostala 8 měsíců nepodmíněně a dát jí souhrnný trest," uzavřel kauzu soudce Kabelík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám