Hlavní obsah

Společné popíjení alkoholu skončilo bodnutím nože do břicha

– Svitavy
Právo, Ludmila Žlábková

Až 18 let vězení hrozí pětapadesátiletému Emilu Teplému z Radiměře na Svitavsku za pokus vraždy. Ve svém domě se loni v létě nepohodl s jedním z bezdomovců, které u sebe nechával přespávat. Konflikt skončil bodnutím nože do břicha. Zraněný přežil jen díky převozu do nemocnice a rychlému lékařskému zákroku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Emil Teplý před začátkem hlavního líčení u krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

„Bránil jsem se,“ tvrdil Teplý soudu. Svým okolím je považován za obecního dobráka, který si žije ve vlastním světě.

Celá událost začala popíjením alkoholu. Když před polednem dostal Teplý hlad a začal jíst chleba a krájet si k němu salám, žádal jeho kumpán, který mezi ostatními nemá pro svou agresivitu dobrou pověst, aby šel s jídlem dovnitř domu. Protože mu prý dráždí psy. Svou výzvu podpořil fackou, což Teplého vyprovokovalo k odvetě. Ten vstal z lavičky a bodl ho.

Alespoň tak to vidí obžaloba. Teplý naopak tvrdí, že odcházel, ale druhý muž ho napadl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Emil Teplý před začátkem hlavního líčení u krajského soudu v Hradci Králové.

„Prásknul mi po hubě. Pak jsem dostal pěstí do oka a udělal mi modrák. Já jsem ležel na zemi a nevěděl, co dělat. Jak jsem krájel salám, měl jsem v ruce nůž a on na něj nalehl,“ řekl soudu. Tuto jeho verzi poté potvrdila i žena, která byla události osobně přítomná. Společně s ostatními také pila alkohol a hrála karty.

Zranění, která poškozený utrpěl, však bylo vážné. „S poraněním břicha a jater byl letecky transportován do fakultní nemocnice, kde se podrobil operačnímu zákroku,“ uvedla státní zástupkyně. Kdyby se pobodanému nedostalo včasné lékařské pomoci, zřejmě by zranění podlehl.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek, rozsudek však pravděpodobně vynesen nebude. K soudu se totiž nedostavili všichni předvolaní svědci. Nepřišel ani poškozený, takže nemohl osobně uvést svou verzi příběhu. Zatímco za pokus vraždy hrozí obžalovanému deset až 18 let vězení, obhajoba bude žádat zproštění, neboť prý jednal v nutné obraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám