Hlavní obsah

Spojka mezi solárními barony a ERÚ začala zajímat policii

Právo, Jakub Troníček

O okolnosti doprovázející rozsáhlé kontroly solárních elektráren, které nedávno rozjel Energetický regulační úřad (ERÚ), se podle zjištění Práva začali zajímat detektivové z protikorupční policie. Na trhu totiž jen krátce před spuštěním revizí začala fungovat soukromá firma, která jednotlivým solárníkům nabízí za poplatek pomoc s absolvováním kontroly.

Foto: archiv, Právo

Solární panely

Článek

Policie teď bude posuzovat, jestli jde o standardní poradenství, nebo o nepřípustnou zkratku přímo ke klíčovým úředníkům. Háček je totiž v tom, že poradenská firma má na úřad velmi úzké personální vazby.

Jedním z jednatelů společnosti Czech Energy Info je současný šéf poradců předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové a zároveň jeden z jejích předchůdců ve funkci Pavel Prouza, druhou jednatelkou je pak dlouholetá zaměstnankyně ERÚ Ilona Floriánová.

Ze smlouvy, kterou společnost se solárníky sepisuje a kterou má Právo k dispozici, přitom vyplývá, že firma za poplatek nabízí i zprostředkování konzultací s důležitými pracovníky ERÚ.

Společnost Czech Energy Info, která mimochodem sídlí v Jihlavě jen kousek od centrály ERÚ, podle svých materiálů s úřadem úzce spolupracuje. Vlastníky fotovoltaických elektráren, kteří projdou jejím testováním, pak chce vést v tzv. registru „čistých“ držitelů licencí, ke kterému má mít ERÚ přístup.

Regulátoři vliv firmy odmítají

Úřad nicméně jakýkoliv střet zájmů striktně odmítá. „K ničemu, co by něčím takovým mohlo zavánět, nemůže dojít,“ řekl Právu mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Společnost se podle něj podobně jako další obdobné firmy účastní na základě plné moci od klienta standardního správního řízení, které je pod přísným dohledem.

„Každý krok je zanesen do systému a např. seznamování se spisem je vždy pod kamerami,“ uvedl Chvojka. I přes úzké personální vazby tak podle něj nemůže mít Czech Energy Info proti dalším takovým společnostem žádnou výhodu.

„Spíše to může být nevýhoda, protože v tomto případě jsme možná naopak přísnější než u kohokoliv jiného,“ konstatoval mluvčí ERÚ a jakékoliv ovlivňování kontrol v tomto směru vyloučil. Podobně se již dříve vyjádřila pro MF Dnes i Floriánová.

Policie se nicméně podle informací Práva v současné době zmíněným poradenským byznysem intenzivně zabývá. Mluvčí protikorupčního úřadu Jaroslav Ibehej se k tomu nechtěl jakkoliv vyjadřovat, připustil nicméně, že dostupné informace detektivové analyzují.

Večer na Silvestra

Stanislav Beránek z nevládní protikorupční organizace Transparency International v této souvislosti ale na možný střet zájmů upozornil. „Těch podezření je tam víc. Otázka je i to, proč by vůbec měla soukromá firma vést ve spolupráci s ERÚ nějaký registr,“ poznamenal Beránek.

Floriánová je stejně jako Vitásková stíhaná v kauze týkající se vydání licence pro dvě solární elektrárny, o kterém pracovníci ERÚ rozhodli pozdě večer na Silvestra 2010, a zajistili tak majiteli elektráren štědré výkupní ceny. Dokumentace byla přitom podle všeho zfalšovaná a elektrárny nebyly hotové.

Floriánová je stíhaná proto, že na pokyn nadřízeného licenci vydala, Vitásková zase kvůli údajnému pozdějšímu ovlivňování procesu směřujícího k odejmutí podvodně získaných licencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám