Hlavní obsah

Splnily jsme všechny povinnosti, řekla vlakvedoucí k pádu dvouleté dívky z vagónu

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Vlakvedoucí Jarmila Soukupová, která společně s průvodčí Janou Stejskalovou čelí u Okresního soudu (OS) v Olomouci obžalobě kvůli předloňskému tragickému pádu dvouleté dívenky z jedoucího vlaku na Olomoucku, v pondělí u soudu vinu odmítla, stejně jako už dříve její kolegyně. Prohlásila, že se žádného pochybení nedopustila.

Foto: Petr Marek, Právo

Jarmila Soukupová (vlevo) a Jana Stejskalová (vpravo) u olomouckého okresního soudu.

Článek

Podle obžaloby ženy zanedbaly své pracovní povinnosti, když se nepřesvědčily o uzavření dveří vlaku, ze kterých podle žalobce dítě vypadlo. Oběma hrozí až šest let za mřížemi.

„Velmi mě mrzí, že shodou nešťastných okolností se toto neštěstí stalo. Necítím však žádnou vinu. Musím se také důrazně ohradit proti tvrzení vyšetřovatele, který nás nařkl z laxnosti, nedbalosti. Všechny povinnosti, které nám tehdy předpisy ukládaly, jsme splnily. Dveře z našeho pohledu byly zavřené,“ vypověděla Soukupová.

Kontrolu, jak uvedla, ona i průvodčí provedly pohledem. „Žádný předpis nám neukládá dveře po cestujících přebouchávat,“ dodala vlakvedoucí.

Dveře zřejmě nedovřel mladík, který podle videozáznamu nastoupil do vlaku na poslední chvíli. „Neviděla jsem ho. Muselo to být ve chvíli, kdy já už jsem byla ve vagónu a zavřela za sebou,“ uvedla při minulém jednání u OS Stejskalová.

Nebyly předpisy

Žalobce však tuto její verzi odmítl. Soukupová si všimla cestujícího, který šel rychlým krokem z podchodu, nastoupil do vlaku a zavřel za sebou dveře. „Vizuálně jsem je zkontrolovala a zdály se mi zavřené. Zda šlo o muže, co o něm hovoří policie, nevím,“ prohlásila vlakvedoucí.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda u Štěpánova. Archivní videoVideo: ZZS Olomouckého kraje

Obou žen se v pondělí u OS zastal vrchní inspektor Správy železniční dopravní cesty Martin Šrom, který tragédii na místě vyšetřoval. „Pouhým pohledem nemá vlaková četa šanci zjistit, zda jsou všechny dveře u takových vozů dokonale uzavřeny. Když se na chvíli od vozů vzdálím, nemám jistotu, že na ně nesáhne někdo jiný. Opakovaná fyzická kontrola dveří však možná není. To by žádný vlak nevyjel. A ani pro ni nebyl v té době v rámci Českých drah vytvořen předpisový rámec. Je tu prostě předpisová díra,“ zdůraznil Šrom.

Důležitý svědek

Neštěstí se stalo předloni 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívenka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která tam byla s její čtyřletou sestrou. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se dveře prudce, neočekávaně otevřely a dívenka vypadla z prostoru u toalety, když se držela rámu dveří, z vlaku. Těžkým zraněním na místě podlehla.

Policisté i Drážní inspekce na počátku vyšetřování pracovali také s verzí, že dítě vypadlo z okna. Později tuto možnost vyloučili. U soudu má však vystoupit i svědek obhajoby, který na původní verzi trvá. V osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje, podle něj se dveře vlaku otevřely až po vypadnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám