Hlavní obsah

Spartakiádní vrah je definitivně volný, odchází z léčebny

OPAVA

Spartakiádní vrah Jiří Straka je definitivně volný. Ve čtvrtek opustí léčebnu. Státní zastupitelství v Opavě se totiž vzdalo práva na podání stížnosti proti rozhodnutí okresního soudu. Ten v úterý Strakovi změnil ústavní léčbu na ambulantní. Straka v době spartakiády v roce 1985 jako šestnáctiletý hornický učeň znásilnil a okradl šest žen, tři z nich zabil.

Foto: Archiv radnice Praha 13

Čtyřnohá odtahovka

Článek

"Rozhodnutí jsem dnes dostal. Vypracuji usnesení a to zašlu poštou do léčebny a panu Strakovi. Právní moci nabylo ve středu a je okamžitě realizovatelné," řekl ve čtvrtek soudce Petr Polák.

Ředitel léčebny Ivan Drábek řekl, že informace o rozhodnutí státního zastupitelství zatím oficiálně neobdržel. "Nebudeme do toho ale nijak zasahovat a nic urychlovat. Pan Straka dnes stejně odjíždí na řádnou vánoční dovolenku, kterou bychom mu dali i bez zrušení ústavní léčby," řekl Drábek.

Podle něj se celá záležitost vyřeší začátkem příštího roku. "Po tak dlouhém době léčení se to nesmí uspěchat," řekl ředitel opavské psychiatrické léčebny.

Vánoce bude Straka trávit se svými rodiči ve Velkých Losinách, kam se rodina přestěhovala před lety z Kladenska. V Losinách chce žít podle svých slov i po propuštění z léčebny. "Rodiče mají družstevní byt. Chci žít s nimi," řekl v úterý před soudem a dodal, že bude jednou měsíčně dojíždět do opavské psychiatrické léčebny.

Opavský soud už v úterý rozhodl, že Jiří Straka může po devatenácti letech na svobodu. Soud určil, že může opustit brány opavské psychiatrické léčebny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Spartakiádní vrah možná bude volný

Pětatřicetiletý Jiří Straka, který v roce 1985 během konání spartakiády znásilnil šest žen a z toho čtyři zavraždil, bude možná po dvaceti letech volný. Vedení...

Výběr článků

Načítám