Hlavní obsah

Soudkyně dostala za řízení v opilosti podmínku

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Podmínečný trest za řízení v opilosti si ve čtvrtek od mosteckého soudu odnesla soudkyně ústeckého krajského soudu Markéta Lehká. Trest ve výši deseti měsíců podmínečně odložil soudce Benno Eichler na zkušební dobu 1,5 roku. Navíc jí uložil pokutu 150 tisíc korun a zakázal řízení všech motorových vozidel na dva roky. Žena se proti rozsudku na místě odvolala, nadále trvá na své nevině.

Foto: koc, Novinky

Soudkyně Markéta Lehká se zpovídá z jízdy v opilosti.

Článek

Policejní hlídka zastavila obžalovanou loni v prosinci, protože se jí nezdál styl jízdy vozu, který řídila. Při dechové zkoušce pak ženě naměřila 1,8 promile alkoholu, po pěti minutách činila hodnota 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, poté ho však opakovaně odmítla.

Při zahájení procesu u soudu vypověděla, že se celý den cítila unavená a nebylo jí dobře. Vzala si proto bromhexin, těsně před zastavením policejní hlídkou si navíc stříkla do krku stopangin.

Kvůli rozlišným závěrům dvou znaleckých posudků zazněl ve čtvrtek revizní posudek. Soudní znalec z oboru toxikologie Radomír Čabala prakticky vyloučil, že by použité množství léků mohlo mít vliv na hodnotu dechové zkoušky. „V době jízdy musela být obžalovaná pod vlivem alkoholu,“ shrnul znalec své závěry.

Za dvě promile nabídl strážníkům 50 tisíc na ruku. Ušetřil a skončil na služebně

Krimi

Videozáznam z incidentu, který soudce v síni dříve přehrál, potvrdil policistovu výpověď o neuspořádané jízdě obžalované. Je na něm patrné, že vjela do protisměru, ohrozila protijedoucí automobil a znovu vjela na střed. Lehká se bránila, že se oháněla po synech na zadních sedadlech, kteří se hádali a zlobili.

Na videu je také vidět, že Lehká dýchala do přístroje několikrát, protože výdech nebyl dostatečný k záznamu hodnot. „Nechci na krev, chci normálně správní delikt," odvětila Lehká k dotazu policisty, zda se podrobí krevnímu testu.

Obhajoba vytrvale zpochybňovala výsledky naměřených hodnot s tím, že z údajů nelze určit množství alkoholu v krvi. Obhájce Rostislav Sochor při závěrečné řeči poukazoval na některá pochybení zasahujících policistů či na údajnou nepřesnost dýchacího přístroje. Pro svou klientku žádal zproštění obžaloby.

Opilý řidič vezl v Přerově své dvě děti

Krimi

Obžalovaná na závěr hlavního líčení opakovaně zdůraznila, že alkohol před jízdou nepila. Připustila, že chybovala, když nešla na odběr. Zároveň si ale stěžovala na postup policie i státního zastupitelství s tím, že orgány činné v trestním řízení její obhajobu bagatelizovali s ohledem na její profesi. Mrzí ji prý skutečnost, že se jí nedostalo práva na spravedlivý proces.

Soudce byl však jiného názoru. „Soud má za to, že obhajoba byla vyvrácena," řekl Eichler při zdůvodnění svého verdiktu. Jízda Lehké byla podle něj bezohledná a bylo jen štěstí, že se nic vážného nestalo.

Opilý mladík v růžových pantoflích nezvládl objezd v Plzni, fabii poslal na koleje

Krimi

Dechová zkouška byla podle něj provedena podle pravidel a ze znaleckých posudků vyplynulo, že pokud by soudkyně neměla v krvi alkohol, byla by druhá naměřená hodnota rapidně nižší. Při rozhodování o trestu soud podle Eichlera přihlédl k dosavadní bezúhonnosti Lehké. „Nicméně bych přivítal víc sebereflexe," podotkl soudce.

Ženě hrozil až roční trest vězení. Státní zástupce se na místě vzdal odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám