Hlavní obsah

Za nehodu, při níž uhořel motorkář, soudí řidiče kamionu

Právo, Patrik Biskup
Rokycany

Vracel se z Německa s novým návěsem. Za Rokycany směrem na Šťáhlavy odbočoval vlevo k firemnímu parkovišti, když najednou uslyšel burácení motorky. Následovala rána a pak ohnivé peklo.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda motorky a kamiónu na RokycanskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Do palivové nádrže kamionu řízeného Patrikem Altmannem (43) tehdy narazil 44letý řidič motocyklu BMW, který se snažil nákladní vůz předjet. Po nárazu začaly motorka i kamion hořet, motorkář střet nepřežil.

Podle státní zástupkyně Ivany Dragunové je za nehodu z loňského července zodpovědný řidič kamionu, který motorkáře přehlédl a zkřížil mu cestu. Ten ale vinu necítí. „Než jsem začal odbočovat, nikdo za mnou nejel. Najednou tam byl motorkář, ozvala se rána a pak začalo hořet,“ vypověděl ve čtvrtek Altmann u Okresního soudu v Rokycanech. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič kamionu Patrik Altmann u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

Motocykl narazil do palivové nádrže kamiónu. Oba stroje shořely, motorkář nepřežil

Krimi

Ke střetu došlo na rovném úseku silnice u odbočky do areálu spediční firmy. V místě není žádný odbočovací pruh.

„Asi 500 metrů před křižovatkou jsem sundal nohu z plynu a začal přibržďovat motorem. V tu chvíli mne předjel jeden motorkář. Protože jsem předpokládal, že za ním může jet další, pozorně jsem sledoval dění za mnou ve zpětném zrcátku, ale nikoho za sebou nebo vedle sebe neviděl,“ popisoval Altmann situaci, která předcházela samotné nehodě.

Asi dvě stě metrů před odbočením snížil rychlost na 20 km/h, zapnul blinkr a znovu se podíval do zpětného zrcátka. „Nikdo za mnou nejel. Když jsem začal zahýbat a byl s vozidlem již v levém pruhu, za­slechl jsem zvuk motorky v silných otáčkách. Ještě jsem se rychle koukl do zrcátka, ale nic tam neviděl. Pak přišel náraz,“ vybavoval si řidič kamionu dramatické okamžiky.

Foto: Novinky

Kamión i motorka po nehodě shořely

Zastavil, odpoutal se a vy­běhl z kabiny. „U nádrže za kabinou ležela na zemi motorka. Snažil jsem se nejprve najít jejího řidiče. Motorka ale začala hořet, tak jsem se snažil dostat pro hasičák v přední části návěsu, ale dvířka od schránky byla nárazem zdeformovaná a nešla otevřít. Oheň se poté rozšířil na celý kamion,“ uvedl dále Altmann.

Na otázku soudkyně, jak si nehodu vysvětluje, Altmann tvrdil, že motorkář jel zřejmě těsně za návěsem. „Tam jsem ho ve zpětném zrcátku nemohl vidět. Pak musel prudce vyrazit zpoza vozidla. To už byl mžik,“ dodal obžalovaný řidič, po kterém pozůstalí po zemřelém motorkáři požadují odškodnění v řádu milionů korun.

Soud bude pokračovat výslechem znalce a dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám