Hlavní obsah

Soudci z Plzně se hromadí průšvihy, hrozí mu kárné řízení

– Plzeň
Právo, Patrik biskup

Soudce Ladislava Mrzenu z Okresního soudu Plzeň-sever stíhá jeden malér za druhým. Sotva utichl rozruch kolem jeho loňského přehmatu při uložení trestu, který za něj musel žeh­lit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, má na krku hned další dva průšvihy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedním z nich je procesní pochybení, když nechal obviněného muže tři týdny nezákonně ve vazbě. Ve druhém případě si zase vzal na povel policisty během vyšetřování své dopravní nehody. Mrzenovi teď hrozí kárné řízení. Návrh na něj může podat předseda Krajského soudu (KS) v Plzni.

„Tento týden pro něho budu zpracovávat podklady. Nechci přejímat výsledek rozhodnutí, ale obecně lze říci, že jde o záležitost, za kterou lze uložit kárný postih,“ uvedl místopředseda KS Miloslav Sedláček.

Vedení krajského soudu vadí především Mrzenovo fatální profesní selhání, jehož důsledkem bylo nezákonné omezení svobody.  Jednalo se o případ Vladimíra Kleina (49), stíhaného za týrání družky.

Mrzena během zasedání přijal jako náhradu vazby Kleinův slib, že se bude dostavovat k jednání a bude vést řádný život. A protože si žalobkyně proti tomu nepodala stížnost hned na místě, měl Klein odejít volný. Jenže soudce ho nechal odvést zpět do věznice a přišlo se na to až za tři týdny, kdy krajský soud rozhodoval o stížnosti žalobkyně.

„Podle zákona platí, že pokud si státní zástupce nepodá stížnost přímo při vazebním zasedání, nemá odkladný účinek. V tomto případě si žalobkyně ponechala lhůtu k vyjádření, což znamená, že měl být ten člověk okamžitě propuštěn z vazby. A to se nestalo,“ vysvětlil Sedláček.

Takový postup soudce není podle Sedláčka omluvitelný. „Tohle není o tom, že by něco prošvihl, tohle je o tom, že vůbec nevěděl, že to má udělat,“ uzavřel Sedláček.

Instruoval policisty

Nadřízeným musel Mrzena vysvětlovat i své chování při vyšetřování dopravní nehody, kterou měl se svým soukromým vozidlem letos v únoru v Kožlanech na severním Plzeňsku, kde v postranní uličce mezi domy naboural zaparkované auto.

Podle informací Práva odmítal s policisty případ vyřídit na místě s tím, že se na rozdíl od jejich názoru necítí být viníkem.

Strážce zákona pak údajně instruoval, kam a komu mají případ přidělit. Konkrétně po nich měl požadovat, aby celou věc postoupili na odbor dopravy Městského úřadu v Kralovicích přímo jeho vedoucímu Jaroslavu Černovi. Ten vykonává mimo jiného i funkci přísedícího soudce v Mrzenově trestním senátu.

„Když policisté přijeli na místo, řidič se k nim choval arogantně. Řekl jim, že to s nimi řešit nebude, že si to vyřídí sám. Mluvil o nějakém člověku z Kralovic, kam to mají poslat,“ popsal Právu Mrzenovo chování majitel nabouraného vozu Josef Šabrňák. Také policisté, kterým se postup Mrzeny nezdál standardní, o tom sepsali úřední záznam.

„Tam jsem si to přečetla a po kolegovi chtěla vysvětlení. On mi tvrdil, že nic takového policistům neříkal,“ prohlásila šéfka Okresního soudu Plzeň-sever Iveta Zítková. Sám Mrzena na dotaz Práva uvedl, že policistům pouze sdělil, aby věc předali do správního řízení, neboť nesouhlasil s tím, jak celou věc posoudili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám