Hlavní obsah

Soudce způsobil nehodu a odmítl dechovou zkoušku, přijde o část platu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bývalý místopředseda českobudějovického krajského soudu Bohuslav Petr bude mít následující rok o 30 procent nižší plat. Trest vyřkl v úterý kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Petr řídil ve stavu, v němž neměl za volantem co dělat, a havaroval. Po nehodě odmítl dechovou i krevní zkoušku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Bohuslav Petr (vlevo) se svým obhájcem Pavlem Zelenkou před kárnou komisí v síni českobudějovického krajského soudu (snímek ze 7. dubna 2021)

Článek

Soudce pohnala před kárný senát ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která navrhovala zbavit Petra taláru. „Ačkoliv nebyl ve stavu, aby mohl řídit, způsobil poblíž obce Dasný dopravní nehodu. Přes výzvu policejního orgánu odmítl dechovou zkoušku i krevní vyšetření,“ uvedla Benešová s tím, že Petr prý neinformoval včas o svém prohřešku ani vedení soudu.

Ministryně soudce do rozhodnutí NSS dočasně zbavila funkce. Sám soudce rezolutně odmítl, že by požil alkohol, a tvrdil, že se mu pouze udělalo špatně. Osudový den měl dovolenou, došel si na oběd a pak se zastavil i v budově soudu. Právě tam se mu prý udělalo špatně.

Chyboval a přišel o část platu. Kvůli údajné účasti na Bendově oslavě hrozí soudci další trest

Krimi

„Kategoricky odmítám, že bych požíval alkoholické nápoje, natož v budově soudu. Poprvé v životě jsem byl účastníkem dopravní nehody. Při dopravní nehodě se aktivovaly airbagy a udeřil jsem se silně o sloupek v autě. Po dopravní nehodě jsem byl otřesen a mohl jsem mít i otřes mozku. Pokud jsem odmítl zkoušku, rozhodně to nebylo účelové,“ prohlásil Petr s tím, že udělal chybu, pokud se po nehodě odmítl podrobit dechové i krevní zkoušce.

Podle kárného senátu v čele s Miluší Doškovou neměl Petr za volantem co dělat. „Byl ve stavu nezpůsobilém k řízení vozidla a způsobil dopravní nehodu. Přes opakované dotazy hned po nehodě popíral, že by byl zraněn, svědek lékař na něm neviděl žádné zranění a lékařské vyšetření nevyhledal ani další dny,“ prohlásila Došková s tím, že soudce měl po nehodě strach ze zničení kariéry a policisté na místě hned uvažovali, jestli nebyl pod vlivem alkoholu.

Bývalému místopředsedovi soudu jde o talár. Boural a odmítl dechovou zkoušku

Krimi

Petr už byl potrestán za odmítnutí vyšetření na alkohol a nedání přednosti v jízdě v přestupkovém řízení na českobudějovickém magistrátu pokutou 35 tisíc korun a ročním zákazem řízení. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Došková upozornila, že kárný senát se teprve po dlouhé debatě rozhodl soudce neodvolat z funkce. „Měl výborné pracovní hodnocení, projevil určitou sebereflexi tím, že se vzdal funkce místopředsedy soudu. Tím ale nechceme vyslat signál, že soudci se při ovlivnění alkoholem vyplatí odmítnout dechovou zkoušku. Tento případ byl hraniční,“ zdůraznila Došková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám