Hlavní obsah

Soudce zapomněl muže pustit z vězení, přijde o peníze

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O pět procent menší výplatu bude mít na půl roku soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Nerozhodl totiž o propuštění na svobodu u muže, jehož případem se zabýval, a ten tak strávil nezákonně za mřížemi 75 dní.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kvůli opatření proti šíření koronaviru probíhalo zasedání formou videokonference.

Článek

Trest, na němž se Novák dohodl se svým nadřízeným, v pondělí posvětil kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v Brně.

Soudce Novák v lednu 2018 nejprve rozhodl v mužově případu o povolení obnovy řízení a zrušil pravomocný rozsudek, na jehož základě si odpykával trest 24 měsíců. Soudce však nedohlédl důsledky svého rozhodnutí, tedy nijak neřešil možné vzetí do vazby ani propuštění na svobodu. Muž tak zůstal dál za mřížemi, kde pobýval až do nástupu dalšího trestu nezákonně celkem 75 dní.

„V jednací síni mě to netrklo. Vinu přijímám a opatření také. Budu se snažit ten škodlivý následek odčinit. Dozvěděl jsem se o tom až po roce,“ prohlásil Novák s tím, že už kontaktoval státní zastupitelství se žádostí, aby došlo k obnově procesu, v němž by byl muži snížen další trest právě o oněch pětasedmdesát dní.

Soudce způsobil průtahy ve dvou stovkách spisů, přijde o peníze

Krimi

Vzhledem k tomu, že se Novák dopředu s předsedou svého soudu dohodl na potrestání, kárný senát neměl mnoho na práci. Dohodu o vině a potrestání schválil, i když potrestání bylo podle předsedy kárného senátu Tomáše Langáška už na hraně přijatelnosti.

„Schválená dohoda je projevem sebereflexe a příslibem toho, že se chyba už nebude opakovat. Projednávali jsme to, jestli potrestání není nepřiměřené vzhledem k provinění. Nakonec jsme dohodu akceptovali s tím, že je na samé hranici zjevně nepřiměřené mírnosti,“ konstatoval Langášek.

Jednání kárného senátu se kvůli koronavirovým opatřením konalo formou videokonference. Kárný senát zasedal v Brně, obviněný soudce byl na svém domovském soudě a veřejnost mohla sledovat jednání z další vyhrazené místnosti v budově NSS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám