Hlavní obsah

Soudce vyhrál spor o doplatek mzdy

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Martin Šalamoun v pondělí vyhrál spor se státem o doplatek mzdy za červen 2002 ve výši více než čtyřicet tisíc korun hrubého. Odvolací senát pražského městského soudu totiž potvrdil jemu příznivý rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 z loňského října.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Ztotožnili jsme se se závěry soudu prvního stupně, tedy že pro výpočet soudcovských platů je od června 2002 nutné aplikovat paragraf 135 služebního zákona, účinný od 28. května 2002, a ne pouhá nařízení vlády," shrnula názor senátu jeho předsedkyně Květoslava Paloncyová.

Se stejným zdůvodněním potvrdil minulý pátek jiný senát městského soudu i dva Šalamounovy rozsudky, kterými loni v říjnu jeho senát uznal identické žaloby tří jeho kolegů.

Všechny verdikty odvolacích senátů budou pravomocné hned, jakmile účastníci sporu obdrží jejich písemné znění.

Šalamoun včerejší rozhodnutí uvítal, překvapen ale nebyl. "To zákonné ustanovení neumožňuje jiný výklad. Předpokládám, že stejně dopadne i odvolání v kauze jedenácti soudců Nejvyššího soudu, kteří podali žalobu na stát jako první," řekl Právu.

Odvolání v této kauze by měl brněnský krajský soud posuzovat dnes. Za "osobní satisfakci" pak Šalamoun v rozhovoru s Právem označil páteční verdikty městského soudu, podle kterých nebyl při rozhodování o žalobě svých kolegů podjatý.

Kvůli tomu, že rozhodoval spor svých kolegů se státem, a sám přitom podal identickou žalobu, podal na Šalamouna vloni v prosinci tehdejší ministr spravedlnosti Karel Čermák kárnou žalobu, a žádal dokonce jeho odvolání ze soudcovské funkce.

Kárný senát pražského vrchního soudu i kárný senát Nejvyššího soudu ale dospěly k závěru, že se Šalamoun žádného kárného provinění nedopustil.

Hrozí válka soudů se státem

V situaci, kdy padly už i rozsudky u odvolacích soudů a kdy vláda a parlament chtějí soudcům téměř bez náhrady odebrat od příštího roku 13. a 14. platy, začíná hrozit, že soudci se dvěma zbylými složkami státní moci zahájí válku.

V posledních několika týdnech zatím podali žaloby na stát dva další soudci - teplický Miroslav Čapek a jeho kladenský kolega Tomáš Jureček.

Podle informací Práva ale během jednoho či dvou týdnů podají hromadnou žalobu na stát o doplatek mzdy někteří soudci Krajského soudu v Ústí nad Labem a stejný krok zvažují i na dalších soudech.

Budoucí nové vládě tak hrozí, že kromě jiných obtíží bude také muset v prázdné státní pokladně najít velké peníze právě na doplácení soudcovských platů.

Vlny soudcovských žalob se obával exministr spravedlnosti Čermák, a ve vládě proto proti odebrání 13. a 14. platů soudcům vystupoval, ale marně. To, že neuspěl, pak bylo podle jeho slov důvodem jeho nedávné rezignace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám