Hlavní obsah

Čermák podal kárnou žalobu na soudce z Prahy 5

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Karel Čermák podal kárnou žalobu na soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Martina Šalamouna. Ten zažaloval stát, protože se domnívá, že jeho plat za červen 2002 měl být o několik desítek tisíc korun vyšší. Zároveň rozhodoval dvě identické žaloby svých tří kolegů-soudců a začátkem října jejich nároky téměř v celém rozsahu uznal.

Foto: Jana Bečková

Kaple Navštívení Panny Marie neboli Malá Svatá Hora

Článek

Tři týdny poté pak jiný senát stejného soudu dal ve sporu proti ČR za pravdu jemu. "Tím, že podal žalobu, dal jasně najevo, jaký má v té věci názor. Znamená to, že byl podjatý a měl odmítnout o žalobách svých kolegů rozhodovat," zdůvodnil Čermák.

Jak dodal, navrhl kárnému senátu pražského vrchního soudu, aby byl Šalamoun "přísně potrestán". Na dotaz Práva ale odmítl upřesnit, zda navrhuje jeho odvolání z funkce soudce.

Případ putuje k městskému soudu

Proti jinému soudci v souvislosti s touto kauzou Čermák podle svých slov žádný kárný návrh zatím nepodal. "Pouze předsedovi soudu Tome Frankičovi jsem písemně vytkl jeho postup v této věci, zejména to, že on sám jako zástupce žalované strany neuplatnil námitku podjatosti a že o podání žalob neinformoval nadřízená místa soudní správy," uvedl ministr.

Protože ale Čermák, jak řekl, dostal výborné reference jak o Frankičovu působení coby předsedy soudu, tak i o jeho činnosti soudce, rozhodl se, že ho z funkce předsedy soudu neodvolá. Právě Frankič jako představitel státní správy soudu zastupoval v uvedených sporech žalovanou Českou republiku. Když se na něho Šalamoun obrátil s dotazem, zda jako zástupce žalované strany bude namítat jeho podjatost, dostalo se mu odpovědi, že nikoli.

Sám Šalamoun, jak již dříve řekl Právu, se jako podjatý necítil. Proti rozsudkům se ale vedení soudu odvolalo, takže všechny žaloby bude ještě projednávat pražský městský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám