Hlavní obsah

Soudce, který si soudní jednání vymyslel, rezignoval

Právo, jt
PRAHA
Aktualizováno

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, který v roce 2007 neváhal zaprotokolovat neexistující líčení, se v pátek po předchozím nátlaku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) soudcovského taláru dobrovolně vzdal a v justici končí. Právu to potvrdila mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Šéf resortu podle ní soudcovo rozhodnutí rezignovat na svůj post přivítal. „Ministr je samozřejmě rád, že soudce Nagy reagoval na jeho předchozí výzvy a celou situaci tím tak sám vyřešil,“ řekla k tomu Pospíšilova mluvčí.

Nagy měl v pátek dovolenou a mobilní telefon nezvedal.

Původně sice kárný senát pražského vrchního soudu Nagymu talár za vymyšlené soudní líčení odejmul, ale toto rozhodnutí v březnu Nejvyšší soud zrušil a místo vyhazovu mu pouze snížil na půl roku o čtvrtinu plat. Pospíšil pak Nagye vyzval, aby neprodleně složil svou funkci a odešel z justice. Ministr na něj podal i trestní oznámení, protože soudce se podle něj dopustil padělání veřejné listiny.

Nagy podle Pospíšila padělal protokol o jednání u Okresního soudu v Mladé Boleslavi, které bylo nařízeno na 14. února 2007. Kvůli jeho nepřítomnosti se ale líčení nekonalo, soudce si ho nicméně vymyslel a zaprotokoloval i údajnou závěrečnou řeč obhajoby. Vynesl i konečný verdikt, jako by se líčení opravdu uskutečnilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám